Ciagi
Ciagi.: Wyznaczanie wyrazów ciagu spełniających dany warunek:
n1= 10
n2= 6
Wiec ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg? 4? (a6, a7,a8,a9)? Czy nieskończenie wiele?
3 kwi 16:35
the foxi:
(10−n)(3n−16)>0
−3n
2+46n−160>0
| | 16 | |
(n∊( |
| ;10) ∧ n∊ℕ) ⇒ n∊{6;7;8;9} |
| | 3 | |
Tylko 4.
3 kwi 17:08
Jack:
a
n > 0
(10−n)(3n−16) >0
3(10−n)(n−16/3) > 0
n ∊ (16/3;10)
zatem calkowite 'n' to 6,7,8,9 (4 wyrazy dod.)
3 kwi 17:09
Ciagi.: Juz po odliczeniu delty I miejsc zerowych które wynoszą n1=3 n2=13
Wyrazów dodatnich będzie 10? (a3,a4....a12)?
3 kwi 17:17