wielomiany
MatMal : Witam mam pytanie, jaka zależność występuje między ekstremami wielomianu a jego stopniem ?
tzn. jeśli np. wiem że wielomian ma 2 ekstrema to mogę powiedzieć jakiego jest stopnia ?
3 kwi 13:09
the foxi:
Możesz jedynie stwierdzić, że jest CO NAJMNIEJ 3 stopnia (i o ile się nie mylę, to tylko
nieparzystego, 5, 7, 9...)
| | 1 | | 9 | |
f(x)= |
| x5− |
| x4+3x3+9x2+18x−13 |
| | 5 | | 4 | |
f'(x)=x
4−9x
3+9z
2+18x+18=(x−1)(x−2)(x+3)
2
pochodna zmienia znak dwa razy, więc mamy dwa ekstrema
3 kwi 13:21
MatMal : ale mamy tez pkt przgiecia funckji wiec moze cos jeszcze da sie wywniokowac ?
3 kwi 13:30
MatMal : 
3 kwi 13:52