ekstremum
piotr: Sprawdzenie wyniku + pomoc w szukaniu ekstremum funkcji wielu zmiennych.
Mam dane z = e
(x2+y2)*(2x
2+y
2) (tam ma być x
2 i y
2, tylko nie wchodzi, 2x
2+y
2 nie
jest w wykładniku)
| δz | |
| = e(x2+y2)*(−4x3−2y2x+4x) |
| δx | |
| δz | |
| = e(x2+y2)*(−4x2y−2y3+2y) |
| δy | |
Takie coś mi wyszło, co już mi nie pasuje, bo wyglada tragicznie, a zaraz trzeba zrobić z tego
równanie...
3 kwi 12:35
piotr: tam powinien być minus przed (x
2+y
2) czyli powinno być
| δz | |
| = e−(x2+y2)*(−4x3−2x2x+4x) |
| δx | |
.
.
.
3 kwi 12:47
piotr: w każdym i w danym przykładzie i w y.
3 kwi 12:47
jc:
z= (2x2+y2) ex2+y2 ?
3 kwi 13:03
piotr: z = (2x2+y2)*e−(x2+y2)
O tak to ma wyglądać.
3 kwi 13:43
grzest:
z = (2x
2+y
2)*e
−(x2+y2).
| ∂z | |
| = −2 x e(−x2 − y2) (2 x2 + y2 − 2) = 0, |
| ∂x | |
⇒ x=0, y=0.
| ∂z | |
| = −2 y e(−x2 − y2) (2 x2 + y2 − 1) = 0. |
| ∂y | |
3 kwi 16:43
grzest:
Poszukaj kolejnych rozwiązań.
3 kwi 18:05
piotr: Tylko jak to rownanie teraz rozwiazac po przyrownaniu do 0.
4 kwi 10:03
grzest:
Mamy układ równań:
−2xe(−x2−y2)(2x2+y2−2)=0
−2ye(−x2−y2)(2x2+y2−1)=0.
e(−x2−y2)>0 dla x,y∊R. Możemy więc podzielić obie strony równań przez e(−x2−y2).
−2x(2x2+y2−2)=0
−2y(2x2+y2−1)=0.
Punkty stacjonarne (można je wyznaczyć "na palcach"):
(0,0); (−1,0); (1,0); (0,−1); (0,1).
Tylko w trzech pierwszych punktach mamy ekstrema lokalne (sprawdzić!), równe odpowiednio:
2/e,2/e,0. Max występuje w (−1,0); (1,0); min w punkcie (0,0).
4 kwi 16:03
piotr: dzięki wielkie.
4 kwi 19:23