matematykaszkolna.pl
Ciągi Michał: Hej, dobry wieczór emotka Przyszło mi się zmierzyć z takim zadaniem: Ciąg an jest malejący i wszystkie jego wyrazy są dodatnie. Zbadaj monotoniczność ciągu bn. bn= −(a2n) Nie wiem jak do tego podejść, tak do końca... Nie pisze tutaj w treści, aby to był ciąg geometryczny/arytmetyczny. No ale, niby tak mogę się chyba za to zabrać bn+1−bn=−a2n+1 − (−a2n)= −1 (a2n+1−a2n) To co w nawiasie to ciąg an i jest malejący czyli mnoząc go przez (−1) otrzymujemy ciąg rosnący chyba... Dobrze myśle? Czy tak jak bym to zostawił to dość aby zadanie zostało zaliczone za wykonane poprawnie? No i to stwierdzenie w treści "wszystkie jego wyrazy są dodatnie" co mi to mówi? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam cieplutko!
3 kwi 19:55
Blee: to co zapisałeś to już prawie koniec: ... = −(an+1 − an)(an+1 + an) <−−− wzór skróconego mnożenia i teraz ... skoro ciąg {an}: 1) jest malejący to an+1 − an < 0 2) ma wyrazy dodatnie to an+1 + an > 0 stąd wniosek, że bn+1 − bn ... jest emotka
3 kwi 20:08
Blee: dodatkowo warto by było napisać, że wyrazy ciągu bn będą ujemne emotka
3 kwi 20:09
Michał: Aajjajajajaja, ale to teraz proste, dziękuje Blee. emotka Oczywiście Bn+1−Bn jest rosnący bo mamy −(−)(+) czyli ostatecznie + co mówi mi że jest rosnący ^^
3 kwi 20:14
Blee: no widzisz ... zabrakło Ci ostatniego kroku emotka
3 kwi 20:18