Ekstrema funkcji
Takosen: Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y)=sinx+siny+sin(x+y).
obliczyłem pochodne i mi wyszedł taki układ równań jak go rozwiązać?
cosx+cos(x+y)=0
cosy+cos(x+y)=0
3 kwi 10:14
Jack:
cosx + cos(x+y) = 0
− cosx = cos(x+y)
cos(π−x) = cos(x+y) lub cos(π+x) = cos(x+y)
π−x = x+y +2kπ lub π+x=x+y +2kπ ,gdzie k∊C
...
drugie analogicznie
3 kwi 11:25
jc: cos x = cos y
y=x+2kπ lub y=2kπ−x
w obu przypadkach
cos x + cos 2x = 0
cos x + 2cosx − 1=0
2u2+u−1=0
u=−1 lub u=1/2
cos x=1, x=...
cos x=1/2, x= ...
3 kwi 11:26
Takosen: Jack ale z tych pierwszych dwóch równań należy wyznaczyć x i podstawić do cosx+cos(x+y) ?
4 kwi 10:01
jc:
cos x+cos(x+y)=0
cos y+cos(x+y)=0
wniosek
cos x=cos y
y = x+2kπ lub y = 2kπ − x
podstawiasz do pierwszego równania
cos x + 2 cos2x−1=0
cos x = −1 lub cos x = 1/2
x = π + 2mπ lub x= π/3 + 2mπ lub x=−π/3 +2mπ
4 kwi 10:14