matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.3.2020
Zadania
Odp.
4
Obiusek:
Logarytmy Oblicz
4
TłumokMatematyczny:
Udowodnij tożsamość.
1
sinx
+ ctg =
sinx
1−cosx
3
f123:
Trapez równoramienny o przekątnej dlugosci 13 cm i obwodze rownym 48 cm jest opisany na okregu. Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trapez i dlugosc promienia okregu opisanego na
2
Patryk:
Jeśli chcę wyznaczyć wzór ogólny ciągu mając wzór na sumę n− wyrazów początkowych moge skorzystać ze wzoru a
n
= S
n
− S
n−1
, czy mogę też skorzystać z S
n+1
− S
n
, to będzie
4
Justyna :
Na okręgu o promieniu r=3 opisano deltoid o kolejnych kątach wewnętrznych równych 60°, 90°, 120°, 90°. Oblicz długość dłuższej przekątnej tego deltoidu.
4
Klara :
Odcinek łączący środki ramion trapezu równoramienny go na długość 5 i dzieli go na dwie figury, których pola mają się do siebie, jak 7:13. Wiadomo też, że w dany trapez można wpisać okrąg.
2
Klara :
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Odległość od środka okręgu do punktu przecięcia przekątnych trapezu ma się do promienia okręgu, jak 5:13. Wyznacz stosunek obwodu trapezu do
5
Klara :
Trapez równoramienny ABCD opisany jest na okręgu. Wykaz, że pole trapezu równe jest iloczynowi długości ramienia i średnicy okręgu wpisanego.
0
Klara :
Oblicz pole trapezu prostokatnego opisanego na okręgu, jeżeli wiadomo, że jego podstawy mają się do siebie jak 1:4, a obwód trapezu jest równy 25cm
0
Klara:
Oblicz pole trapezu prostokatnego opisanego na okręgu o promieniu 10 wiedząc, że jeden z jego boków ma długość 16
0
Klara:
W trapezie prostokątnym opisanym na okręgu o promieniu r=2 jedna z podstaw jest 2 razy dłuższa od drugiej. Jaką długość ma najdłuższy bok tego trapezu?
3
Klara:
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg. Wykaz, że |AB| + |CD| = |AD| + |BC|
0
Klara:
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości 1. Okrąg przechodzi przez punkt A i jest styczny do boków BC i CD danego kwadratu. Oblicz długość r promienia tego okręgu.
1
Klara:
Bok kwadratu ABCD jest równy 3. Przekątne tego kwadratu przecinają się w punkcie O. Okrąg o środku w punkcie O dzieli każdy z boków danego kwadratu na trzy równe części. Oblicz promień
4
studeent:
Znajdź h(x) ∊ Z
7
[x], taki ze x
3
+5x+3=h(x)*(4x
2
+5x+2) Proszę o pomoc, siedzę już nad tym kilka godzin..
1
Wiktoria:
Granica ciągu przy n→nieskończoność an= (n
2
+ 2/2n
2
+1)n
2
0
Mjison:
Witam, zna ktoś może ciekawe książki matematyczne dotyczące/ opisujące kluczowe i elementarne pojęcia matematyki
5
Damian:
Nie dopisałem jednego zadanka za co przepraszam ale to już kompletnie zrobiło mi wodę z mózgu
(−1)
2
n
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an =
?
n
2
−50
1
Oliwia :
Pole rombu o kącie ostrym 30 wynosi 16. Wyznacz długość boku i wysokość tego rombu.
1
as:
Losowo wybranym osobom zadano pytanie: „Ile godzin w tygodniu poświęcasz na uprawianie sportu?" Wyniki ankiety przedstawione są na diagramie. Oblicz średnią arytmetyczną zebranych danych.
2
f123:
Pomocy
π
3π
Oblicz wartosc wyrazenia cos
+ cos
. Wykorzystaj wzor: cos3α = cosα(4cos
2
α − 3)
5
5
3
mat2:
Dlaczego rozwiazywanie zadan metoda proporcji np. zadan z procentami albo zadan z chemii nie
7
acetyl:
Prostokąt o bokach długości a i b (a<b) obraca się dookoła prostej leżącej w płaszczyźnie prostokąta, nie przecinającej prostokąta, równoległej do większego boku i odległej od niego o
22
f123:
Kolejne zadanko maturalne... Dane jest rownanie z niewiadomoa x (x ∊ N) i parametrem a (a ≠ 0):
23
Damian:
Witam. Mam problem z ciągami i mimo, że mam wszystkie wzory przed sobą utknąłem na pierwszym zadaniu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu wraz z drobnym wyjaśnieniem.
5
f123:
.... Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby
11
Gangster:
Odległośc srodka podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego od sciany bocznej jest rowna d, a kąt sciany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α. Oblicz V ostrosłupa.
8
User:
2*(1+0,02)
x
−(1+0,03)
x
=0
3
Bartoszko:
4x
4
+ 2 x
3
−8x
2
−19x −6 =0
1
proszeopomoc:
W graniastosłupie prostym, który w podstawie ma trójkąt równoramienny o ramieniu długości a, pole powierzchni dwóch przystających ścian bocznych jest dwa razy większe od pola jego
65
Patryk:
Cześć, Mam takie zadanko:
8
f123:
matura Liczby a, b, c, d są dodatnie. Ciag (a, b, c) jest ciagiem arytmetycznym, a ciag (a, d, c) jest
2
Pat:
Obliczyć A(BC) oraz (AB)C jeżeli:
3
kochana321:
Różnica wzrostu 30 osobowej grupy studentów, wyrażona za pomocą średniej arytmetycznej i dominanty, wynosi 10 cm na korzyść średniej. Wariancja wzrostu jest równa 196. Należy ustalić
5
Bleee:
3
1
#A = 3*2*1 +
* 4*3*3
albo jak wolisz:
21
f123:
Dla maturzystów
Wyznacz wszstkie wartości parametrów a, b ∊ R, dla ktorych rownanie x
2
− 4x + a = 0 ma dwa
0
Karolina:
Czy mogłabym prosić o dokończenie jednego przykładu z równań różniczkowych(o ile jest dobrze do tej pory) : x−3y+2+(3x−y−2)y'=0 ?
18
Gangster:
skorzystaj z tw o dwusiecznej a pozniej z wzoru herona, mysle ze bedzie duzo prosciej i szybciej
1
Scisek:
Podpowie ktoś jak to rozwiązać
Na piętnastu kartkach egzaminacyjnych są po dwa spośród trzydziestu różnych pytań.
2
Kuba:
Dziedziną funkcji jest zbiór R, wyznacz liczba m dla której miejscem zerowym funkcji jest −2 jeśli:
24
f123:
To ja cos podrzuce: sinx + cosx = 3, x ∊ <0, 2π>
3
Damian:
https://zapodaj.net/f7fe682dc7c91.png.html Link do egzaminu błagam o rozwiązanie, muszę go mieć na dzisiaj..
1
Wiktoria :
W trapezie ABCD podstawa dolna AB ma dlugosc 4√3 dm, kąt BAD−miarę 60°.Dwusieczna kąta BAD zawiera przekątna AC długości 3dm.Oblicz obwód tego trapezu
2
lalka:
Witam, mam pewien problem z zadaniem:
√
n
Mam szereg : ∑
• (x+1)
2n
n+2
Próbuje oddzielić a
n
od (x−b)
n
i nie wiem co z czynnikiem (x+1)
2
zrobić
1
shinsert:
Pewna firma zajmująca się sprzedażą wysyłkową zatrudnia trzech pracowników A,B i C zajmujących się znajdowaniem rzeczy w magazynie i przekazywaniem ich do dalszej
3
shinsert:
Wiadomo, że 6 z 13 ciężarówek pewnej firmy dostawczej przekracza normy emisji spalin. Do kontroli zostały zatrzymane 3 ciężarówki tej firmy. Jakie jest prawdopodobieństwo,
30
f123:
4?
14
anonim123:
Witam. Proszę o to aby ktoś zrobić ostatni rachunek który należy wykonać aby zrobić zadanie treść zadania
https://zapodaj.net/8742783c5790d.jpg.html
7
Scisek:
W dwóch urnach znajdują się kule różniące się tylko kolorem. W pierwszej jest pięć kul białych, jedenaście czarnych i osiem czerwonych, a w drugiej dziesięć białych, osiem
7
Aneta:
Zadanie typu prawda/fałsz
3
Janek:
Cześć, mam problem z tym zadankiem: Dane są odległości p, q, r wierzchołków trójkąta od prostej
4
Mikołaj:
Na piętnastu kartkach egzaminacyjnych są po dwa spośród trzydziestu różnych pytań. Student zna odpowiedzi tylko na dwadzieścia pięć pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo
8
ICSP:
podziel pierwsze równanie przez −1 a następnie dodaj je stronami.
5
RELTIH:
Witam mógłbym prosić o pomoc z takim zadaniem
0
kluczodpowiedzi:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt ABC (rys) w którym BD=DC, AE=EC oraz kąt ACB=45
o
. Wykaż że
4
ICSP:
1
1
|z
3
+
|
z
3
2
|z +
| =
≤
≤ 2
z
1
|z
2
+
− 1|
z
2
1
|z
2
+
− 1|
z
2
42
f123:
Maturka
Rozwiaz rownanie (x − 3)
2
|sinx| = sinx w zbiorze <0, 2π>
6
Marciniak:
hej, kontrolnie proszę o sprawdzenie zadań z prawdpd rozsz. 1)W urnie jest 5 kul o numerach 3 ,4 ,5 ,6 ,7 . Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz P tego,
0
Nancy14:
Mam graf prosty G=(V,E). Mam też graf H=(V, [V]
2
\E). Moje pytanie: jak wygląda drugi graf? Na początku myślałam, że to będzie kopia grafu G, ale każdy wierzchołek będzie miał jeszcze
0
kluczodpowiedzi:
Kasia ma 25 kart. Na każdej karcie znajduje się jedna liczba ze zbioru {1,2,3,4,5} pomalowana jednym z pięciu kolorów: czerwony, żółty, zielony, niebieski lub fioletowy. Każda
6
Andrzej:
W zawodach startuje 16 zawodników. W jednej rundzie bierze udział 4. Ile rund trzeba rozegrać, żeby każdy zawodnik, jechał z każdym innym w przynajmniej jednym biegu.
11
xoxo:
:::rysunek::: Z dowolnego punktu na okręgu opuszczono proste prostopadłe na dwie ustalone średnice tego
43
f123:
2
26
2
12
*
P(A) =
52
4