Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Damian: Witam. Mam problem z ciągami i mimo, że mam wszystkie wzory przed sobą utknąłem na pierwszym
zadaniu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu wraz z drobnym wyjaśnieniem.
1. Suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a2 = −3, a6 = −11 jest
równa?
2. Wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an), w którym a3= −2, a10= −16 to?
3. O ciągu geometrycznym (an) wiadomo, że nie jest monotoniczny, a5=1 i a9= 4. Iloraz q tego
ciągu jest równy?
4. Oblicz sumę wszystkich nieparzystych liczb trzycyfrowych.
5. Liczby x+2, 2x−1, x tworzą (w podanej kolejności) ciąg arytmetyczny. Oblicz ile wynosi X
Z góry dziękuję
29 mar 19:47
xyz:
1.
korzystaj ze wzoru an = a1 + (n−1)*r
czyli np. a6 = a1 + 5*r = − 11
a2 = ...
I dostaniesz uklad rownan
29 mar 19:52
wredulus_pospolitus:
2.
a10 = a1 + 9r
a3 = a1 + 2r
wyznacz a1 i r
podstaw do wzoru an = a1 + (n−1)*r
29 mar 19:54
Tadeusz:
1)
To napisz sobie wzór na sumę pierwszych 10 wyrazów ciągu arytmetycznego i zobacz czego
potrzebujesz Oczywiście a1 i r. Mając a2 i a6 wyznaczysz r a dalej mając a2 i r wyznaczysz
a1
29 mar 19:54
wredulus_pospolitus:
3. Skoro wiemy, że NIE JEST monotoniczny, to znaczy, że q < 0
| a9 | |
| = q9−5 = q4 −−−> wyznacz 'q' |
| a5 | |
29 mar 19:55
Tadeusz:
1)
To napisz sobie wzór na sumę pierwszych 9 wyrazów ciągu arytmetycznego i zobacz czego
potrzebujesz Oczywiście a1 i r. Mając a2 i a6 wyznaczysz r a dalej mając a2 i r wyznaczysz
a1
29 mar 19:55
wredulus_pospolitus:
4) Bez kombinowania żadnego:
a
1 = 101
a
n = 999
a
n = 101 + (n−1)*2 −−−−> n = ...
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = ....  |
| | 2 | |
29 mar 19:56
wredulus_pospolitus:
5)
skoro liczby w podanej kolejności:
x+2 ; 2x − 1 ; x
tworzą ciąg arytmetyczny to wiemy, że:
a
3 = x
a
1 = x+2 −−−> 2r = a
3 − a
1 = −2 −−−> r = −1
r = a
2 − a
1 = 2x−1 −(x+2) = x − 3
x−3 = −1 −−−−> x = ...
29 mar 19:57
Damian: Zatrzymałem się na pierwszym. Jak mam obliczyć r znając a2 i a6?
29 mar 19:58
wredulus_pospolitus:
np. tak:
a6 − a2 = (a1 + 5r) − (a1 + r) = a1 + 5r − a1 − r = 4r
albo zapamiętując wzór:
a6 − a2 = (6−2)*r
29 mar 20:01
29 mar 20:06
Damian: Zjadłem jednego minusa!
29 mar 20:08
Damian: r= −2
Dzięki wielkie. Wzór a6 − a2 = (6−2)*r na prawdę baaaardzo mi pomógł
29 mar 20:09
wredulus_pospolitus:
ogólna postać tego wzoru to:
a
m − a
n = (m−n)*r
i jest to prawdą dla DOWOLNYCH m,n (gdy mówimy o ciągu arytmetycznym)
natomiast w ciągu geometrycznym będziemy mieli:
29 mar 20:11
Damian: Zapamiętam sobie te wzory bo zaoszczędzają dużo liczenia. Jeszcze raz dziękuję!
29 mar 20:15
Damian: 2.
an = 4 −2n?
29 mar 20:23
wredulus_pospolitus:
2) −−− r = −2
a1 = a3 − 2r = −2 + 4 = 2
an = 2 −2(n−1) = 4 − 2n
jest ok
29 mar 20:25
Damian: 3.
q
4 = 4
q =
√4
q = 2
?
29 mar 20:31
Damian: A w 4 nie mam pojęcia jak wyciągnąć n z tego wzoru

Wyszło mi, że
an = 2n +99
i nie wiem co mam o tym myśleć
29 mar 20:38
wredulus_pospolitus:
nie

!
q
4 = 4 −−−> q =
−4
1/4 =
−2
2* 1/4 =
−2
1/2 = −
√2
dlaczego ten 'minus' −−− wyjaśniłem wcześniej (chodzi o monotoniczność a raczej jej brak).
29 mar 20:39
wredulus_pospolitus:
a w 4)
a1 = 101 ; an = 999 podstawiamy do wzoru i mamy:
999 = 101 + (n−1)*2 −−−− wyznaczasz 'n'
I podstawiasz wszystko do wzoru na Sn
29 mar 20:40
Damian: Aaa czyli skoro q < 0 to q = − 41/4
Rozumiem
4. zrozumiałem
Sn = 22 702 275 (z kalkulatorem)
29 mar 20:55
Damian: A 5.
x = 2
wszystko zrozumiałe
Wielkie dzięki wszystkim <3
Jesteście niesamowici!
29 mar 21:05
Mila:
3)
O ciągu geometrycznym (an) wiadomo, że nie jest monotoniczny, a5=1 i a9= 4. Iloraz q tego
ciągu jest równy?
a
5=a
1*q
4
a
9=a
1*q
8
=======
a
1*q
4=1
a
1*q
8=4
====== dzielimy stronami
q
4=4
q=
4√4 lub q=−
4√4⇔
q=
√2 lub q=−
√2
wybieraj q
licz a
6, a
7,a
8 a
9 to będziesz widział co wybrać.
29 mar 22:17