tryg
f123: Maturka

Rozwiaz rownanie (x − 3)
2|sinx| = sinx w zbiorze <0, 2π>
powodzenia
29 mar 11:50
Jerzy:
[0,π] sinx[(x − 3)2 − 1] = 0
(π,2π] sinx[(x −3)2 + 1] = 0
29 mar 12:02
ite: są cztery rozwiązania?
29 mar 12:06
f123: @ite dokladnie
29 mar 12:07
Jerzy:
Tak.
29 mar 12:09
ite: A skąd są wziete te zadania?
29 mar 12:25
f123: @ite probny arkusz maturalny (R)
29 mar 12:31
1liceum: f123 można zrobić tez takie przygotowanie ze jedna osoba jak rozwiże zadanie to wrzuca nowe kie
coś jak maraton maturalny.
29 mar 12:31
f123: @1liceum wlasnie to robie
29 mar 12:33
1liceum: Tylko tak w jednym temacie zeby nie szukac
29 mar 12:34
f123: @1liceum ok − temat "matura"
29 mar 12:34
salamandra: 2. Ustal dla jakich wartości parametru k, równanie x2−2mx+(4m−k)=0 ma dwa pierwiastki dla
każdej liczby rzeczywistej m.
29 mar 12:39
Jerzy:
Δ > 0 i analiza Δ
29 mar 12:42
Saizou :
Δx > 0
Δm < 0
k∊(−∞; −4)
29 mar 12:45
salamandra: Było dla maturzystów, ale niech Wam będzie

pamiętam, że nie potrafiłem tego rozwiązać będąc
w 2 klasie, zobaczę teraz
29 mar 12:49
1liceum: Saiozou nowe zadanie
29 mar 12:50
Jerzy:
Przecież zadanie jest banalne.
29 mar 12:51
Saizou : Zad. 3
Rozwiąż nierówność
tg 2x < 2sinx w przedziale (0, π)
29 mar 12:54
salamandra: zad 2.
x
2−2mx+(4m−k)=0
Δ=4m
2−4(4m−k)=4m
2−16m+4k
Δ
m=256−4*4*4k=256−64k
Δ
m>0
256−64k>0
−64k>−256
k<−4
i to tyle
29 mar 12:58
Saizou :
Δ
x > 0
4m
2−4(4m−k) > 0 |:4
m
2−4m+k > 0
Δ
m < 0
16−4k < 0
−4m < −16
k > 4
mój błąd liczenia w pamięci
29 mar 13:02
salamandra: ja tez mam błąd, bo oczywiście k<4, teraz pytanie kto ma racje
29 mar 13:05
salamandra: według książki Ty masz rację, to gdzie popełniłem błąd?
29 mar 13:06
salamandra: aaaa, dla KAŻDEJ m, czyli w Δm: a>0 i Δ<0
29 mar 13:06
Obiusek: 2sinx>0 dla (0, π) wiec obie strony dzielimy przez 2sinx
cosx /(2cos2x−1)<1
podstawiacjac cosx=k
(−2k2+k+1)/(2k2+1)<0
wiec k z przeziału
(−1;−0,5) oraz (−0,5;0,5) po uwzględnieniu dziedziny
wiec x nalezy (π/3;2π/3) oraz (2π/3;π)
29 mar 13:07
Saizou :
Δm < 0
bo funkcje m2−4m+k ma ramiona skierowane do góry, i nie może mieć pierwiastków, bo
nierówność m2−4m+k > 0 ma być spełniona dla każdego m.
29 mar 13:07
Jerzy:
12:58 w ostatniej linijce
29 mar 13:08
Obiusek: Jak dobrze to zadnie 4
Ile liczb całkowitych spełnia tę nierówność x4 − x3 − 3x2 − 3x − 17 < 0?
29 mar 13:08
Jerzy:
12:58 masz błąd rachunkowy.
29 mar 13:09
Jerzy:
W takim maratonie robi się chaos.Lepiej otwierajcie nowe tematy.
29 mar 13:11
salamandra: ale czekaj, bo nie rozumiem:
mamy x
2−2mx+(4m−k)=0
Δ=4m
2−4(4m−k)=4m
2−16m+4k
żeby były dwa różne pierwiastki to ta Δ musi > 0
więc 4m
2−16m+4k > 0
4m
2−16m+4k=0 / : 4
m
2−4m+k=0
Δ
m=16−4k
k=4
4m
2−16m+4k > 0, gdy k<4
29 mar 13:11
Obiusek: Sorry oczywiscie jest
n4 − n3 − 3n2 − 3n − 17 < 0?
29 mar 13:12
Obiusek: Czy rozwiązanie zadania 3 jest ok?
29 mar 13:13
salamandra: ok, rozumiem już swój błąd, żeby Δx była zawsze większa od 0, to Δm zawsze < 0
29 mar 13:18
Jerzy:
Dokładnie tak.
29 mar 13:19
salamandra: hm.. ale dziwne, bo dawno takiego zadania nie miałem, zwykle jak jest z parametrem to się robi
Δ>0 i zazwyczaj z tej delty liczy się delte m i wskazuje gdzie ona jest WIĘKSZA od zera a nie
mniejsza, czy coś mi się pomieszało?
29 mar 13:27
Jerzy:
Tutaj masz dwa parametry.
29 mar 13:29
Saizou :
Zadanie 3 nie jest dobrze rozwiązane
29 mar 13:30
salamandra: no może i z tego to wynika, nie będę sobie tym zaprzątał głowy, bo parametry "czuję", ale jak
zacznę filozofować to zaraz zacznę źle robić te zadania
29 mar 13:30
Jerzy:
Zrobił się chaos.Lepiej każde zadanie w nowym wątku.
29 mar 13:32
Saizou :
popieram Jerzego
w opisie dawajcie
maraton #(numer zadania)
a w pierwszej lini link do poprzedniego zadania
a w zadaniu poprzednim post: link do następnego zadania
29 mar 13:36
salamandra: jeszcze ostatnie pytanie −
(z 13:11)
biorę Δ, czyli 4m2−16m+4k
traktuję to jako równanie, i ona musi być ZAWSZE większa od zera, czyli
4m2−16m+4k i tutaj warunki a>0 i Δ<0 tak?
to dlaczego jak mielibyśmy np. deltę w postaci m2−4m−12=0
to nie zakładamy że delta tego ma być < 0 tylko po prostu wyliczamy pierwiastki i odczytujemy z
wykresu?
29 mar 13:39
Jerzy:
Chyba jesteś trochę zmęczony. Nic nie traktujesz jako Δ= 0, tylko teraz tą Δ traktujesz jako
trójmian kwadratowy o zmiennej m i zawierającą parametr k i chcesz ,aby ten trójmian
przyjmował tylko wartości dodatnie, czyli Δm < 0
29 mar 13:46
salamandra: masz rację, trochę chwilowo jestem wypalony matematyką. Przecież w wyjściowym równaniu z
parametrem zakładamy warunki a>0 i Δ>0 przykładowo, tutaj z racji tego że mamy dalej parametr
musimy zrobic to samo co wyjściowo... dzięki
29 mar 13:49