prawdop.
Patryk: Cześć,
Mam takie zadanko:
Za pomocą cyfr {0,3,4,5,6,9} tworzymy wszystkie możliwe liczby trzycyfrowe o rożnych cyfrach.
Spośród tych liczb wybieramy losowo trzy różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo że co najmniej
jedna spośród wylosowanych liczb jest podzielna przez 45.
| | 2281 | |
Poprawny wynik: |
| // mi wychodzi trochę inny |
| | 11550 | |
Można utworzyć 7 liczb podzielnych przez 45 z tych cyfr
p − podzielna przez 45
n − niepodzielna
Możemy mieć sytuacje:
{p,n,n}, {p,p,p}, {p,p,n}
| | 31934 | | 2281 | |
Wychodzi P(A) = |
| = |
| |
| | 100*98*33 | | 23100 | |
Gdzie popełniam błąd?
29 mar 18:08
salamandra: czemu omega taka duża u Ciebie?
29 mar 18:13
salamandra: aa, ok, juz widze
29 mar 18:14
Patryk: Generalnie, zrobiłem to zadanie licząc zdarzenie przeciwne bo prościej, ale chciałem i drugim
sposobem na przećwiczenie, ale coś nie wychodzi...
29 mar 18:17
salamandra: nie rozumiem za bardzo, bo napisales p− podzielna przez 45, ale przecież cyfra nie moze byc
podzielna przez 45
29 mar 18:22
Patryk: Jak nie może być podzielna, a jakie jest polecenie....?
29 mar 18:30
salamandra: dobra: podzielne przez 45:
zacznjimy od najmniejszej możliwej do utworzenia: 360, 405, 450, 495, 540, 630, 945
nie wiem czy czegoś nie pominąłem, bo nie wiem jaka jest cecha podzielnosci przez 45, zakładam,
że po prostu trzeba dodać 45 do ostatniej:
|Ω|=100
jakie jest prawdopodobienstwo, że NIE wylosujemy podzielnej przez 45
| | 93*92*91 | |
P'(A)= |
| |
| | 100*99*98 | |
więc P(A)=1−P'(A)
29 mar 18:30
salamandra: jaka cyfra może być podzielna przez 45
29 mar 18:30
Patryk: No to napisałem Ci wyżej, że ja właśnie tak zrobiłem to zadanie, liczyłem zdarzenie przeciwne
czyli, że żadna nie jest podzielna przez 45 i wynik mi wyszedł poprawny. Ale ja chciałem też
to policzyć zliczając od razu podzielne przez 45
29 mar 18:33
salamandra: no to Ci mówię, że nie ma cyfry, która byłaby podzielna przez 45, ja bym tam gdzieś błędu
szukał, ale jakimś autorytetem w tej dziedzinie nie mogę dla Ciebie być, więc czekaj, aż
wredulus wpadnie albo ktoś
29 mar 18:35
Patryk: Cyfra podzielna przez 45

? Przecież to liczba utworzona trzycyfrowa ma być podzielna przez 45
29 mar 18:37
wredulus_pospolitus:
Salamandra −−− my robiliśmy to zadanie
29 mar 18:37
salamandra: Napisałeś, że p− podzielna przez 45....
@wredulus, coś kojarzę właśnie
29 mar 18:38
Patryk: Ale to nie cyfra, tylko to sa zbiory trzech wylosowanych liczb XDD
29 mar 18:39
salamandra: aaa, już czaję, bo losujesz trzy liczby, i każda z tych literek oznacza liczbę, sory
29 mar 18:39
f123: cyfra moze byc podzielna przez 45, ale nie calkowicie, ale w tym zadaniu to nie ma sensu
29 mar 18:39
Patryk: Możliwe zbiory, aby min. jedna była podzielna przez 45
29 mar 18:39
salamandra: a czemu nie rozpatrujesz sytuacji, że trzy podzielne wylosujesz?
29 mar 18:40
salamandra: a, rozpatrujesz.
29 mar 18:40
salamandra: Nie lubię kombinacji, więc nie "widze" twoich obliczeń, pewnie jakiś rachunkowy, skoro
odpowiedz masz zblizona
29 mar 18:41
Patryk: rozpatrzyłem, to jest {p,p,p}−> podzielna−podzielna−podzielna
29 mar 18:41
wredulus_pospolitus:
Wszystkich liczb 3−cyfrowych mamy:
5*5*4 = 100
liczb podzielnych przez 45 mamy:
4*1*1 czyli '0' ostatnie ... pierwsza z zestawu {3,4,5,6} druga 'do pary' pierwszej
+ 1*2*1 czyli '5' ostatnia ... '4' pierwsza ... druga z zestawu {0,9}
+ 1*1*1 czyli '5' ostatnia ... '9' pierwsza ... '4' druga
= 4+2+1 = 7
| | 93*92*91 | |
P(A) = 1 − |
| |
| | 100*99*98 | |
29 mar 18:43
salamandra: moglbys rozpisać co po kolei oznacza w Twoim |A|

może byśmy znaleźli
29 mar 18:44
wredulus_pospolitus:
A co do Waszej 'rozkminki' odnośnie podzielności cyfry przez 45 ... jest jedna taka cyfra ... i
jest ona równa 0
29 mar 18:45
f123: @wredulus
pospolitus jakby byc hiper poprwnym to kazda cyfra jest podzielna przez 45, ale nie
calkowicie
29 mar 18:46
wredulus_pospolitus:
Patryk ... pokaż swoje obliczenia bo porównując Twój wynik z wynikiem z książki widać że się
różnią tylko o przemnożenie przez " *2 ".
Może gdzieś przy skracaniu zapomniałeś o '2' albo gdzieś ją pominąłeś
29 mar 18:47
Patryk: U mnie w |A|:
| |
* 7 −−−−> dwie niepodzielne i jedna podzielna przez 45 |
| |
| |
*93 −−−> dwie podzielne i jedna niepodzielna |
| |
29 mar 18:49
wredulus_pospolitus:
Patryk
| | | | 100*99*98 | |
Od kiedy | = |
| = 100* 33*98  |
| | | 6 | |
I masz swój błąd
29 mar 18:51
wredulus_pospolitus:
I znalazłem Ci 'brakujące *2'
29 mar 18:52
wredulus_pospolitus:
Salamandra −−− powoli szykuj się na maraton ... start 20:00
29 mar 18:52
Patryk: Faktycznie, napisałem 3 zamiast 3! i dlatego, nabazgrałem ołówkiem i nie doczytałem. Dzięki
29 mar 18:54
salamandra: 21
29 mar 18:55
Patryk: Co to za maraton?
29 mar 18:56
wredulus_pospolitus:
Będziemy przerabiać jakieś zadania z prawdopodobieństwa. Początkowo chciałem robić jakieś
wymyślone na poczekaniu / jakie były na forum i nie rozwiązane, ale salamandra ma jakąś pracę
domową, więc te pójdą na pierwszą linię ognia.
29 mar 18:58
wredulus_pospolitus:
niech będzie 21.00
29 mar 18:59
salamandra:
29 mar 18:59
salamandra: Idę się troche poruszać, musi starczyć tlenu
29 mar 19:00
Patryk: salamandra, a kto Ci zadał tą pracę domową? Przecież nie ma zajęć szkolnych
29 mar 19:00
salamandra: „Zdalne nauczanie”− wiesz o co chodzi
29 mar 19:01
Patryk: Ja akurat nie wiem

Ja nic takiego nie mam, ja mam tylko nauczanie "by myself"
29 mar 19:03
salamandra: Tobie nie zadają?
29 mar 19:04
wredulus_pospolitus:
Patryk ... to jak chcesz, to możesz się przyłączyć.
29 mar 19:07
Patryk: Nie bardzo, równie dobrze nikt ode mnie w nich nie uczestniczy. Ja tym bardziej z matmy bo moja
matematyczka miała omawiać niby arkusz poziom podstawowy 2019
29 mar 19:07
Patryk: Chętnie, akurat przerabiam prawdopodobieństwo z Kiełbasy
29 mar 19:07
salamandra: Lekcji tez typowych nie mam, tykko „róbcie se sami” , przykre No ale cóż
29 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
Patryk −−−− to zainstaluj Discord'a −−−− ja być #5694
29 mar 19:17
Gangster: Arek planujesz cos wiecej niz Prawdopodobienstwo przerabiac na discordzie? chetnie bym dolaczyl
29 mar 19:20
wredulus_pospolitus:
Nic więcej nie planuję ... szczerze mówiąc −−− z mojej strony nie widzę przeciwwskazań żeby
inni też dołączyli ... jednak miejcie na uwadze, że to nie będzie lekcja typu: "czytamy
zadanie i rozwiązuje je, Wy patrzycie" tylko bardziej, "czytamy zadanie, każdy sobie 'rzepkę
skrobie' (każdy sam rozwiązuje / rozwiązuje na 'tablicy' ), a ja jedynie kontroluję /
naprowadzam"
29 mar 19:25
Gangster: Zobaczę czy bedę mial dzisiaj czas, ale szczerze ostatnio jak mi wytlumaczyles i pozniej
liczylem zadania z Kiełbasy czy też z podrecznika swojego to było duuużo jaśniej
29 mar 19:27
salamandra: +1 ,
Mi tez się dużo rozjaśniło po jednym spotkaniu, mimo ze sporo czasu tez sobie luźno gadaliśmy
29 mar 19:31
Saizou :
wredulus pospolitus chyba sam nawet zajrzę jak to ogarnę
29 mar 19:31
wredulus_pospolitus:
Gangster, Salamandra ... bo prawdopodobieństwo 'nie jest trudne' w momencie w którym "złapie
się sposób myślenia".
Jednemu i drugiemu starałem się przekazać 'mój sposób myślenia' (co nie znaczy że to jest
'jedyny słuszny wybór' ) i cieszę się, że teraz łatwiej do tego tematu podchodzicie.
Gangster −−− Ty z tego co pamiętam to i tak w miarę dobrze ogarniałeś tamte zadania z
prawdopodobieństwa co przerabialiśmy.
Saizou −−− jeszcze trochę to będę miał całą aulę ... z czego 90% będzie się czuła zawiedziona,
bo nie tego oczekiwali

A mnie zje trema
29 mar 19:45
Saizou :
wredulus ja się zaszyję w kONcie i nie będę przeszkadzać. Szanuję ludzi, którym
chce się coś takiego organizować.
Tylko, że nie ogarniam discorda
29 mar 19:48
f123: @wredulus to moge i ja dolaczyc? Bym chcial w sumie jedno pytanie zadan ze stereometri
29 mar 19:50
f123: nie do konkretnego zadania, a wiedzy ogolnej
29 mar 19:50
salamandra: Saizou, czego konkretnie to pomogę
29 mar 19:55
Saizou : nigdy z tego nie korzystałem i jestem laikiem w tej materii.
wydziałem filmik na yt że trzeba mieć link do serwera, to pewnie
udostępnia @wredulus a co dalej to nie mam pojęcia
29 mar 19:57
wredulus_pospolitus:
Discorda ja też nie ogarniam, on służył nam tylko do rozmowy on−line ... natomiast do pisania
korzystaliśmy z jakiejś tablicy on−line
29 mar 19:59
wredulus_pospolitus:
Stereometria to nie moja mocna strona (bardziej Milusińska albo Eta), ale mogę spróbować.
29 mar 19:59
Saizou : aaa, myślałem, że na discordzie i że czegoś nie ogarniam
29 mar 20:00
f123: Super a jak dodac znajomego na discordzie
29 mar 20:01
wredulus_pospolitus:
Gdzieś (pytaj salamandry bo sam siedziałem nad tym parę minut nim przypadkiem znalazłem)
musisz wpisać: Brzydalos#5694
I wyślesz mi zaproszenie do dodania do znajomych
29 mar 20:03
f123: Super, zadzialalo − moj nick to fil
29 mar 20:04
salamandra: Sory, wróciłem dopiero, i jak, ogarnięte? Saizou?
29 mar 20:21
Saizou :
Jest okej, dam radę jakoś
29 mar 20:22
salamandra: Dodaj mnie: squall#1979, to dodam Cię do rozmowy jak już będziemy "na linii"
29 mar 20:24