matura
f123: Dla maturzystów
![](emots/2/jezyk1.gif)
Wyznacz wszstkie wartości parametrów a, b ∊ R, dla ktorych rownanie x
2 − 4x + a = 0 ma dwa
rozne pierwiastki x
1, x
2 oraz rownanie x
2 − 36x + b = 0 ma dwa rozne pierwiastki x
3, x
4,
takie ze ciag (x
1, x
2, x
3, x
4) jest ciagiem geometrycznym
Powodzenia
29 mar 16:30
Saizou :
f123 skąd bierzesz zadanka?
29 mar 16:33
f123: @Saizou probny arkusz maturalny z oke (R)
29 mar 16:35
Saizou : podasz link?
29 mar 16:35
f123: @Saizou mam je wersji papierowej (11 arkuszy) moge wrzucac wiecej zadanek tutaj na forum
29 mar 16:36
salamandra: to jak to jest z OKE to życzę sobie powodzenia na maturze... pierwszy raz takie zadanie na oczy
widzę, chyba, że tylko wydaje się takie trudne?
29 mar 16:38
Saizou : z jakiego OKE, może jest na stronie?
29 mar 16:38
f123: @Saizou nie mam okladki, tylko same arkusze, bo ksiazke ma nauczycielka, moge jej jutro spytac
na lekcji on line, jak cos bede wiedziec wiecej dam znac
29 mar 16:42
Saizou :
Dzięki, bo fajne zadanka są
29 mar 16:44
f123: @Saizou sam tego nie rozwiazalem
![](emots/2/jezyk1.gif)
, moze koums sie uda, jak to jutro z pania omowimy
29 mar 16:45
Saizou :
Podpowiedź
(x1, x2, x3, x4) − c. arytmetyczny.
Niech x2=x0 wówczas
x1=x0−r
x2=x0
x3=x0+r
x4=x0+2r
i teraz x1+x2+x3+x4 = .... oraz x1*x2*x3*x4 =...
mamy układ
29 mar 16:48
f123: @Saizou no dobra, ale co powinno byc po prawej stronie znaku rowna sie
29 mar 16:52
Saizou :
Wzory viete'a
29 mar 16:53
jakzdacmature: warunki z delty
a<4 i b<324
i pobawić się wzorkami Viete'a?
x1 * x2= a
x3 * x4= b
x1 + x2= 4
x3 + x4= 36
x3 + x4 = 4*9
x3 + x4 = (x1+x2) * 9
a1q2 + a1q3 = 9(a1+ a1q)
29 mar 16:54
f123: x1 + x2 + x3 + x4 = 40
x1 * x2 * x3 * x4 = ab
i co dalej?
29 mar 16:55
WhiskeyTaster: A ja chciałbym zapytać, Saizou, dlaczego w podpowiedzi z 16:48 mówisz o ciągu arytmetycznym,
skoro w warunkach zadania (x1, x2, x3, x4) tworzą ciąg geometryczny?
29 mar 17:03
Saizou :
ups... źle przeczytałem, dlatego liczę i liczę i nic konkretnego nie wychodzi
29 mar 17:05
WhiskeyTaster:
29 mar 17:07
Saizou :
x
1=a
0
x
2=x
0q
x
3=x
0q
2
x
4=x
0q
3
x
1+x
2=x
0(1+q)=4
x
3+x
4= x
0q
2(1+q)=36
q=3 lub. q=−3
i dalej dokończcie
29 mar 17:23
jakzdacmature: to samo napisałam wyżej
29 mar 17:26
Saizou : Prawda
29 mar 17:42
Patryk: dla q = 3:
x1 = 1
x2 = 3
x3 = 9
x4 = 27
dla q = −3
x1 = −1
x2 = 6
x3 = −18
x4 = 54
czyli dla obydwu mam a = 4 i dla q = 3 −> b = 9*27 a dla q = −3 −> b = −18*54 ?
29 mar 20:36