matura
f123: Kolejne zadanko maturalne...
Dane jest rownanie z niewiadomoa x (x ∊ N) i parametrem a (a ≠ 0):
1 + a + a2 + a3 + ... + ax = (1 + a)(1 + a2)(1 + a4)(1 + a8)(1 + a16)
Wyznacz x.
29 mar 20:03
wredulus_pospolitus:
ale to zadanie jest 'dla publiczności' czy masz z nim po prostu problem
29 mar 20:07
wredulus_pospolitus:
Jeżeli to drugie to zobacz 'co się stanie' gdy przemnożysz obie strony przez (1−a)
29 mar 20:09
wredulus_pospolitus:
Oczywiście wtedy założenie: a ≠ 1
29 mar 20:09
f123: Ktos dzisiaj mnie prosil abym powrzucal jakies zadania maturalne pod tematem "matura" wiec
wrzucam
29 mar 20:09
wredulus_pospolitus:
eeee ... to ja nie tykam tych zadań
29 mar 20:10
Saizou : Ja tylko pisałem, że ciekawe zadanka i skąd one są
29 mar 20:11
Obiusek: Po wskazówce o pomnozeniu przez 1−a, x=31
29 mar 23:55
Patryk: mi wyszło 16
29 mar 23:58
f123: odp to x = 31
30 mar 00:10
Patryk: Masz do tego klucz odpowiedzi? Jaki wynik wychodzi z lewej strony równania?
30 mar 00:18
wredulus_pospolitus:
Patryk ... a jak wygląda to równanie po przemnożeniu przez (1−a)
30 mar 00:20
Patryk: 1−ax ?
30 mar 00:22
Saizou :
1+a+...+ax=(1+a)(1+a2)(1+a4)(1+a8)(1+a16) |(1−a)
(1−a)(1+a+...+ax)=(1−a)(1+a)(1+a2)(1+a4)(1+a8)(1+a16)
−(ax+1−1)=(1−a2)(1+a2)(1+a4)(1+a8)(1+a16)
−(ax+−1)=(1−a4)(1+a4)(1+a8)(1+a16)
−(ax+1−1)=(1−a8)(1+a8)(1+a16)
−(a^^x+1}−1)=(1−a16)(1+a16)
−(ax+1−1)=1−a32
−a^^x+1}+1=1−a32
x+1=32
x=31
30 mar 00:25
wredulus_pospolitus:
L = (1 − ax+1)
P = (1 − a2*16)
stąd: x+1 = 32
30 mar 00:29
Patryk: | | 1−ax | |
Mi wyszło: |
| * (1−a) ? |
| | 1−a | |
30 mar 00:30
Patryk: Ten iloraz ze wzoru na sumę ciagu geometr.
30 mar 00:31
Saizou :
albo wzór an−1=(a−1)(an−1+an−2+...+a+1). patrz karta wzorów strona 3
30 mar 00:32
Patryk: | | 1−ax | |
Ale powinno wyjść to samo..., bez wymnażania suma to |
| ? |
| | 1−a | |
30 mar 00:42
30 mar 00:43
wredulus_pospolitus:
| | 1 − qn | | 1 − ax+1 | |
a1 |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1−a | |
30 mar 00:52
Saizou :
słusznie, mamy przecież n+1 składników.
Późno się robi
30 mar 00:55
Patryk: A dobra, wiem jux gdzie błąd, wszystkich wyrazow ciagu bedzie x+1 bo jeszcze ta jedynka na
poczatku
30 mar 00:55