Zespolone
AHQ: | | 1 | | 1 | |
Niech z ∊ C \ {0}. i |z3+ |
| | ≤ 2. Wykazać, że |z+ |
| | ≤ 2 |
| | z3 | | z | |
29 mar 12:00
29 mar 12:22
jc: | | √3+i | |
z2+1/z2−1=0 na przykład dla z= |
| |
| | 2 | |
29 mar 12:48
ICSP: Właśnie coś mi nie pasowało
29 mar 12:53
jc: Udowodnię równoważną implikację:
Jeśli |z+1/z| >2, to |z3+1/z3|>2
Załóżmy, że |z+1/z|>2. Wtedy
|z3+1/z3|=|z+1/z|*|z2+1/z2−1|
=|z+1/z| * |(z+1/z)2 − 3| ≥ |z+1/z| * (|z+1/z|2 − 3) > 2*(4−3)=2
29 mar 14:31
ICSP: Teraz to się wydaje proste ...
30 mar 14:26
jc: AHQ, skąd wziąłeś takie zadanie?
30 mar 16:27