Trapez równoramienny
Klara : Odcinek łączący środki ramion trapezu równoramienny go na długość 5 i dzieli go na dwie figury,
których pola mają się do siebie, jak 7:13. Wiadomo też, że w dany trapez można wpisać okrąg.
Oblicz długość wysokości trapezu
29 mar 22:46
Eta:

Z treści zadania :
| | P(EFCD) | | 7 | |
h=2r i |
| = |
| i a+b=2c |
| | P(ABFE) | | 13 | |
| | a+b | |
|EF| = |
| =5 ⇒ a+b=10 to a= 10−b , b∊(0,10) |
| | 2 | |
| 5+b | | 7 | |
| = |
| ⇒ 65+13b=35+7a ⇒ 7a−13b= 30 i a=10−b |
| 5+a | | 13 | |
| | a−b | |
to ... b= 2 więc a= 8 i |
| = 3 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAMD
2r=h= 4
========
29 mar 23:42
Klara: Mogłabyś wyjaśnić dlaczego EF = a+b/2?
30 mar 02:28
Klara: Oraz dlaczego AE i ED mają po 5?
30 mar 02:37
f123: | | a + b | |
|EF| jest to odcinek laczacy srodki ramion trapezu, wzor na |EF| = |
| |
| | 2 | |
30 mar 02:41
Klara : A EE i ED Dlaczego mają po 5?
30 mar 03:18
Klara : Nie powinno być ze całość AD to 5?
30 mar 03:19
janek191:
?
a + b = 10
ale 2 c = 20 ?
Powinno być:
I AE I = I ED I = 2,5
30 mar 08:44
Eta:
|AD|=5 ( na rysunku pomyłkowo nie wpisałam 2,5 i 2,5
ale już w Pitagorasie wpisałam dobrze h2= 52−32 ⇒h=4
30 mar 19:09