matura
f123: ....
Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby
pierwsze
29 mar 19:45
wredulus_pospolitus:
11*(a+b+c) = a*b*c
Krok 1: czyli jedną z tych MUSI być 11
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
a = 11
11*(11 + b+c) = 11b*c
11 + b + c = b*c
b − b*c + 12 = 1 − c
b(1−c) + 12 = (1−c)
(c−1)b − 12 = c−1
(c−1)(b−1) = 12 = 3*4 = 2*6 = 1*12
wybieraj które opcje 'wchodzą w grę'
29 mar 19:51
Saizou :
Któraś z tych liczb musi być 11
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Niech c=11
11(a+b+c)=abc
11(a+b+11)=11ab
a+b+11=ab
a+b+11−ab=0 i trzeba to jakoś pogrupować
29 mar 19:52
f123: {2, 11, 13} lub {3, 7, 11}
29 mar 19:58
wredulus_pospolitus:
no i podstaw te zestawy liczb i sprawdź czy się zgadza
29 mar 20:01
Mila:
c.d
c=11
a+b+11−ab=0
a*(1−b)=−b−11
1) b=3 to a=1+6=7
{7,3,11}
spr. 11+3+7=21
11*3*7=11*21
2) b=5
a=1+3=4 nie jest liczba pierwszą
3) b=13
a=2
{2,13,11}
2+13+11=26
2*13*11=26*11
4) b=2
a=13 i to już było
Nie widzę więcej
29 mar 20:31