Ciągi arytmetyczne i geometryczne.
Damian: Nie dopisałem jednego zadanka za co przepraszam ale to już kompletnie zrobiło mi wodę z mózgu
| | (−1)2n | |
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an = |
| ? |
| | n2−50 | |
29 mar 21:29
Mila:
n
2−50<0
(n−5
√2)*(n+5
√2)<0 i n∊N
+
n∊<1, [5
√2])
|5
√2]=7
n∊{1,2,3,4,5,6,7}
29 mar 21:46
Damian: Nie mam bladego pojęcia co się tutaj wydarzyło ale dziękuję za rozwiązanie zadania <3
29 mar 21:49
Mila:
Ujemne wyrazy czyli <0
(−1)
2n=((−1)
2)
n=1
n=1
| | 1 | |
Kiedy ułamek |
| ma wartość ujemną? |
| | n2−3 | |
29 mar 22:11
Damian: kiedy n2 < 3
29 mar 22:14
Mila:
To już rozumiesz rozwiązanie?
29 mar 22:49