maraton
Saizou :
maraton #2
2a)
Rozwiąż nierówność
tg 2x < 2sinx
w przedziale x∊(0, π)
oraz
2b)
Rozwiąż nierówność
tg x + ctgx < 4sin2x
x∊(0, 2π)
29 mar 15:18
Szkolniak: ad
2a
| 2sinxcosx | | k | |
| <2sinx ∧ (cos2x≠0 ⇔ x≠ |
| π) |
| 2cos2x−1 | | 4 | |
| cosx | |
| <1, bo dla x∊(0;90o) 2sinx>0 |
| 2cos2x−1 | |
cosx=t
(−2t
2+t+1)(2t
2−1)<0
| | 1 | | √2 | | √2 | |
(t+ |
| )(t−1)(t+ |
| )(t− |
| )>0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | | √2 | |
cosx∊<−1;− |
| )∪(− |
| ; |
| ) ∧ x∊(0;π) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | | 2 | | 5 | |
Odpowiedź: x∊( |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| π)∪( |
| π;π) |
| | 6 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
I jak? Odpowiedź dobra?
29 mar 22:55
f123: To ja cos podrzuce:
sinx + cosx = 3, x ∊ <0, 2π>
29 mar 22:57
Szkolniak: x∊∅
29 mar 22:58
f123: @szkolniak
29 mar 23:03
Saizou :
Szkolniak sprawdź raz jeszcze odpowiedź, bo do momentu cosx∊ jest okej.
x∊∅ (to zbiór jest pusty czy ma w sobie x

)
29 mar 23:07
Szkolniak: W sensie? 'x' należy do zbioru pustego (nie istnieje taki iks, który spełniałby podane
równanie)
Włącznie z cosx∊ jest okej?
29 mar 23:12
Saizou :
Tak, błędna jest odpowiedź.
Wiec coś jest nie halo
29 mar 23:15
Szkolniak: tfu.. pomyliłem z sinusem
| | π | | π | | π | | 2 | | 5 | |
x∊( |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| π)∪( |
| π;π) |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
teraz?
29 mar 23:22
Saizou :
x
4=π
+założenie
29 mar 23:51
Szkolniak: Ale namieszałem z tymi wartościami.. już rozumiem
29 mar 23:57
Saizou :
na przyszłość trzeba dobry wykres narysować
29 mar 23:58
Szkolniak: Narysowany dobry, ale w głowie już wszystkie wartości przelatywały − tyle założeń,
podstawienia, odczytywanie z wykresu
30 mar 00:01
Saizou :
b) jest podobne
30 mar 00:07
Szkolniak: ad
2b
x∊(0;2π)
| sinx | | cosx | |
| + |
| <4sin2x, cosx≠0 ∧ sinx≠0 |
| cosx | | sinx | |
Teraz najlepiej podstawienie t=sin2x?
30 mar 00:14
Saizou :
Tak
30 mar 00:16
Szkolniak: t<2t
3
2t
3−t>0
t(2t
2−1)>0
| | √2 | | √2 | |
t(t+ |
| )(t− |
| )>0 ∧ t∊<−1;1> |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
zatem: sin(2x)∊(− |
| ;0)∪( |
| ;1> |
| | 2 | | 2 | |
Mogę to teraz w jakiś sprytny sposób zrobić? Czy muszę to narysować i odczytywać z wykresu
funkcji wszystko?
30 mar 00:26
Saizou :
popraw rozwiązanie t∊....
| | π | |
i najlepiej narysować sin(2x) (tip: tak nietypowo można zaznaczyć |
| , co 6 kratek) |
| | 2 | |
30 mar 00:30
Szkolniak: nie widzę.. co jest nie tak w t∊...?
30 mar 00:37
Saizou :
a nie, jest okej, ja u siebie rozwiązywałem wersję z nierównością w drugą stronę
30 mar 00:38
Szkolniak: | | π | | π | | 2 | | π | | 5 | | 7 | | 5 | |
odpowiedź: x∊( |
| ; |
| )∪( |
| π; |
| )∪( |
| π;π)∪( |
| π; |
| π)∪ |
| | 6 | | 4 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 4 | |
| | 3 | | 5 | | 11 | |
∪( |
| π; |
| π)∪( |
| π;2π) |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
tak o?

+ założenia, że cosx≠0 i sinx≠0
30 mar 00:56
Saizou :
podstaw sobie 2x=p i wówczas sin p ∊...
wychodzi jakieś rozwiązanie ogólne i
x∊...
bo znowu się gubisz
30 mar 01:05
Szkolniak: dobra, czyli robimy podstawienie 2x=p, wtedy:
1) sin(p)∊... i z tego odczytuje, że p∊...
2) wtedy 2x∊.... i wystarczy 'podzielić' przez dwa i wychodzi, że x∊...
dobrze rozumiem?
30 mar 01:23
Saizou : Tak
30 mar 01:29
Szkolniak: a sin(p)∊... wyznaczam tylko w przedziale (0;2π), tak?
30 mar 01:36
Saizou : Nie, bo wtedy jak podzielisz na 2 to przedział się skurczy.
30 mar 09:18
f123: x ∊ <0, 2π>
2x ∊ <0, 4π>
30 mar 10:27
30 mar 13:00
Szkolniak: Czyli jak rozpatruje powiedzmy sin(5x) to muszę odczytać z przedziału <0;10π> żeby potem,
dzieląc przez 5, wyszedł mi przedział z zadania, czyli <0;2π>?
A co do linku to niestety wyskakuje mi błąd
30 mar 13:17
30 mar 13:35