Długość odcinka
xoxo:

Z dowolnego punktu na okręgu opuszczono proste prostopadłe na dwie ustalone średnice tego
okręgu.
Pokaż, że długość odcinka łączącego spodki tych prostopadłych nie zależy od wyboru punktu
na okręgu.
Zauważyłam, że przyjmując, że kąt CAB=α i kąt środkowy COB=2α można skorzystać z tw cosinusów
i wyznaczyć wartość x, zależnego tylko od promienia i kąta, jednak w tym zadaniu nie mogę
skorzystać
z tego twierdzenia

Jakiś pomysł lub wskazówka jak można to pokazać inaczej?
29 mar 00:27
wredulus_pospolitus:
Co oznacza, że 'nie możesz skorzystać z tego twierdzenia'

Bo jest odgórnie zakazane, czy
według Ciebie nie można z niego skorzystać
29 mar 00:30
f123: Hmm, te trojkaty beda przystajace (cecha (bkb)
29 mar 00:32
wredulus_pospolitus:
tw. sinusów

Czy też z tego co 'niby nie możesz' czy to z tw. sinusów −−− kluczem do zadania jest pokazanie,
że ∡CAB = α = const.
29 mar 00:32
wredulus_pospolitus:

f123 −−− nie ... nie będą
chyba że chcesz mi powiedzieć, że te da trójkąty są przystające ... to będę wielce rad za
pokazanie dowodu
29 mar 00:35
f123: @wreduluspospolitus analizowalem nie te trojkaty, chyba czas isc spac...
29 mar 00:35
salamandra: jakie spać, o tej godzinie się najlepiej pracuje!
29 mar 00:36
f123: @salamandra wlasnie sie dowiedzialem, ze moja szkola bierze udzial w maturze probnej od cke
przez internet, ciekawe jak to bedzie wygladac...
29 mar 00:38
xoxo: Odgórnie nie możemy koszystać z bardziej "zaawansowanych" twierdzień i wymagany jest dowód
na podstawie elementarnych rzeczy np. trójkąty podobne, kąty wpisane itp
29 mar 00:40
wredulus_pospolitus:
Co prawda ja nie narysowałem dwóch średni ... ale tą jedną cięciwę można po prostu przesunąć
równolegle, aby była średnicą −−− same trójkąty nie ulegną zmianie
krok 1:
wiemy, że średnice przecinają się pod KONKRETNYM kątem, zaznaczamy go.
krok 2: budujemy czworokąt: Środek okręgu, punkty przecięcia się średnic z bokami, wierzchołek
A
krok 3: wyznaczamy ile jest równy kąt przy wierzchołku A
krok 4: stosujemy tw. sinusów
I po ptokach.
29 mar 00:41
wredulus_pospolitus:
No to jaka jest lista tych nie 'bardziej zaawansowanych' twierdzeń

To jest wymóg nauczyciela
29 mar 00:43
xoxo: To zadanie jest z listy w której mamy wykorzystać tw związane z kątami wpisanymi, kątem
środkowym
i trójkątami podobnymi. Tak to wymóg nauczyciela. Tylko, że ja nie widzę tu innego rozwiązania
niż skorzystanie z tw sin lub cos
29 mar 10:49