Bryły
Gangster: Odległośc srodka podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego od sciany bocznej jest rowna d,
a kąt sciany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α. Oblicz V ostrosłupa.
Strasznie męcze te zadania zajmuja mi one baaaardzo dużo czasu, i nie da sie ukryć ze sa dosc
skomplikowane, jest szansa ze takie pojawia sie na maturze?
Czy to gra nie warta swieczki i skupic sa na innych zadaniach?
29 mar 19:22
wredulus_pospolitus:
wyznaczasz 'h
ściany bocznej' zależne od 'd' i kąta (α/2)
Budujesz kolejny trójkąt prostokątny w celu wyznaczeni H
ostrosłupa mając h
ściany bocznej
i d
Wstawiasz do wzoru na objętość
29 mar 19:34
wredulus_pospolitus:
Planimetrię / geometrię na 100% będziesz miał na maturze i to parę zadań (w tym jakieś
otwarte), jeżeli celujesz w 80+ to jest to 'must be'.
29 mar 19:34
Gangster: Mniej wiecej wiem o co w tym chodzi, ale czy jest sens teraz sie nad tym meczyc? bo sa bardzo
czasochlonne i sie mocno denerwuje a na starych arkuszach nic podobnego nie widzialem
29 mar 19:35
f123: Oczywiscie ze beda, ale zalezy jak trafimy. Mam nadzieje ze zadania z planimetrii /
stereometrii beda z wartosciami liczbowymi.
29 mar 19:36
f123: Zadania ze stereometri sa wysoko punktowane (5 / 6 pkt)
29 mar 19:38
Saizou :
Ostatnio jest trend aby te zadania ze stereometrii łączyły w sobie optymalizację
29 mar 19:39
Gangster: oczyiwscie ze beda, jednak mi chodzi o to czy AZ tak skomplikowane? bo z tego co patrze to na
maturze zdarzaja sie wlasnie tak jak mowisz z wartosciami liczbowymi ewentualnie wykazac cos
na trojkatach a to zadanie w odpowiedziach zajmuje pol strony.
29 mar 19:39
f123: Niestety nie wiadomo, trzeba liczyc na to aby byly z wartosciami liczboywmi, albo na to ze
napiszemy mature w czerwcu / lipcu
29 mar 19:40
Saizou :
Trzeba liczyć na siebie i swoje umiejętności Maturzyści
29 mar 19:43
salamandra: Według mnie optymalizacja ze stereometrii to jedna z przyjazniejszych rzeczy jakie mogą się
trafić na maturze
29 mar 19:47
Mila:
1) W ΔSEC:
2)
W ΔSOE:
OE⊥SE
3)
| a | | d | | a2 | | a | |
H2+( |
| )2=h2 ⇔( |
| )2+ |