prawdopodobieństwo
jakzdacmature: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy trzy razy po jednej liczbie be zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A− suma wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą
Ω = 7*6*5
możliwości
trzy liczby parzyste lub dwie liczby nieparzyste i jedna parzysta
|A|= 3*2*1 + (jak to rozpisać?)
widziałam to zadanie rozwiązywane ze wzorem z kombinacjami, ale chciałabym zastosować wariacje
z tego, co wiem, powinno wyjść P(A)=19/35
z góry dziękuję i pozdrawiam
29 mar 16:39
Bleee:
albo jak wolisz:
| | 3! | |
#A = 3*2*1 + |
| * 4*3*3 |
| | 2! | |
29 mar 16:44
salamandra: Kiedy trzy liczby dadzą parzystą?
1) (parzysta, parzysta, parzysta) = 3*2*1=6
2) (nieparzysta, nieparzysta, parzysta)= 4*3*3*3=108
29 mar 16:45
Bleee:
No jak pięknie Salamandra rozwiazales

Jednak coś tam z tego prawdopodobienstwa kojarzysz.
29 mar 16:49
salamandra: robiliśmy to zadanie tak kojarzę
29 mar 16:50
jakzdacmature: dziękuję baaardzo! <3
29 mar 16:57