matura
f123: matura
Liczby a, b, c, d są dodatnie. Ciag (a, b, c) jest ciagiem arytmetycznym, a ciag (a, d, c) jest
ciagiem geometrycznym.
a) wykaz, ze b ≥ d
b) oblicz roznice ciagu arytmetycznego oraz iloraz ciagu geometrycznego dla a = 3 i c = 27
Powodzenia maturzysci (zadanie nie powinno sprawic problemow)
29 mar 17:51
salamandra: (a,b,c)− arytmetyczny
2b=ac
(a,d,c) geometryczny
d2=ac
i jak to teraz wykorzystać
29 mar 17:57
f123: d =
√ac
...
Zaleznosc miedzy srednimi
b ≥ d
29 mar 18:00
ABC:
d=
√ac
nierówność między średnimi
29 mar 18:01
salamandra: ja nie znać tej zależności, dlatego nie umiałem

jest w tablicach to?
29 mar 18:02
ABC:
jak możesz tego nie znać, na studiach zginiesz
29 mar 18:03
salamandra: poważnie, jeszcze mi się nie przytrafiło.
29 mar 18:04
wredulus_pospolitus:
salamandra ... bez znajomości zależności pomiędzy średnimi (ale de facto wyprowadzając tę
zależność)
(
√a −
√c)
2 ≥ 0
a − 2
√ac + c ≥ 0
a + c ≥ 2
√ac
b ≥ d
c.n.w.
29 mar 19:06
Mila:
a,b,c − kolejne wyrazu c. a⇔
a, a+r,
a+2r
| | a+c | |
b= |
| − podstawowa zależność wynikająca z wcześniejszego zapisu |
| | 2 | |
29 mar 20:07