Środek ciężkości trójkąta
Janek: Cześć, mam problem z tym zadankiem:
Dane są odległości p, q, r wierzchołków trójkąta od prostej
k nie mającej z tym trójkątem punktów wspólnych. Wyznaczyć odległość
środka ciężkości tego trójkąta od prostej k. Wynik to (p+q+r)/3 ale nie wiem jak do tego dojść.
29 mar 12:59
a7: https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
korzystamy 4 razy z wzoru na odległość punktu od prostej oraz z wzoru na współrzędne środka
ciężkości trójkąta
d=?
analogicznie q i r
wtedy d=
| | | | (x1+x2+x3) | | y1+y2+y3 | | |A* |
| +B* |
| +C| | | | 3 | | 3 | |
| | p+q+r | |
d= |
| =....= |
| |
| | √A2+B2 | | 3 | |
29 mar 14:15
Janek: Dzięki bardzo
29 mar 14:26
jc: Wystarczy oś x położyć na prostej k, a prostopadłą oś y tak, aby współrzędne punktów
były dodatnie.
Wtedy współrzędna y środka masy = (p+q+r)/3 i jest to równocześnie odległość odległość
środka masy od osi y.
29 mar 14:54