π | 3π | |||
Oblicz wartosc wyrazenia cos | + cos | . Wykorzystaj wzor: cos3α = cosα(4cos2α − 3) | ||
5 | 5 |
π | 2π | |||
1) a=cos | *cos | = | ||
5 | 5 |
π | 2π |
| |||||||||||||
=cos | *cos | * | = | ||||||||||||
5 | 5 |
|
|
| 1 | |||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| 4 |
4π | 4π | π | ||||
bo sin | =sin(π− | )=sin | ||||
5 | 5 | 5 |
π | 3π | |||
2) w=cos | +cos | = | ||
5 | 5 |
π | π | π | ||||
=cos | +cos | *(4cos2 | −3)= | |||
5 | 5 | 5 |
π | π | |||
=cos | *[1+4cos2 | −3]= | ||
5 | 5 |
π | π | |||
=cos | *2*(2cos2 | −1)= | ||
5 | 5 |
π | 2π | 1 | 1 | |||||
=2cos | *cos | =2* | = | |||||
5 | 5 | 4 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |