wykaz
kluczodpowiedzi:

Dany jest trójkąt ABC (rys) w którym BD=DC, AE=EC oraz kąt ACB=45
o. Wykaż że
| √2 | |
| +3*ctg(AGB)=1. |
| sin(BAC) * sin (ABC) | |
29 mar 12:06
Kacper:
31 mar 20:18
a7: czy ktoś to zrobił? bo mi nie chciało wyjść
9 kwi 18:01
Kamil18: A da sie to wogóle policzyc?
9 kwi 18:25
a7: da się, ale wychodzą w pewnym momencie jakieś skomplikowane wyrażenia algebraiczne i nie chce
mi się to zamienić w elegancki wzór skróconego mnożenia, więc albo robię błąd obliczeniowy
albo przyjęłam złą metodę
9 kwi 18:34
Kamil18: A moze bład w zadaniu

?
9 kwi 18:56
Saizou :
Geogebra mówi, że się zgadza
9 kwi 18:59
a7: no to warto wiedzieć, bo już się zastanawiałam czy zadanie nie zawiera "baga"
9 kwi 19:05
Kamil18: a co to bag?
9 kwi 19:08
a7: to spolszczona nazwa na błąd w oprogramowaniu z ang. "bug" zaimplementowana do nazwania błędu
przy tworzeniu zadań mat.
9 kwi 19:10
a7: dlatego było w cudzysłowie
9 kwi 19:10
Kamil18: Saizou :
Geogebra mówi, że się zgadza
wiec niewadomo
9 kwi 19:13
a7: jeśli Geogebra mówi, że się zgadza to raczej wszystko z zadaniem jest ok
9 kwi 19:15
Saizou :
Wiem, że sprawdzam tylko przeliczalną liczbę przypadków, ale to miało tylko
potwierdzić, czy nie ma byka w zadaniu

Nie jest to żaden dowód.
9 kwi 19:15
Kamil18: A jak sprwdzic czy jakies zadanie ma bład
9 kwi 19:25
a7: no. np. jak wychodzą dziwne liczby albo nie chce wyjść to wpisujesz do programu takiego jak
Geogebra lub Wolfram i dowiadujesz się jaki jest poprawny wynik albo czy dane równanie jest
prawdziwe
albo od razu wpisujesz, żeby wiedzieć jaki jest wynik, jak np. potrzebujesz tylko wyniku
9 kwi 19:29
Kamil18: Aha czyli to zadanie ma baga
9 kwi 19:34
a7: no właśnie raczej nie , bo Saizou sprawdził w Geogebrze i się zgodziła ta równość (ja nie
umiałam sprawdzić w Geogebrze)
9 kwi 19:38