tozsamosci
TłumokMatematyczny: Udowodnij tożsamość.
1sinx + ctg = sinx1−cosx
Zaczęłam od lewej strony i nie wiem co dalej.
1sinx + cosxsinx = 1+cosxsinx
29 mar 23:36
f123: | 1 | | sinx + sinxcosx | | sinx(1 + cosx) | |
| + ctgx = |
| = |
| = |
| sinx | | sin2x | | (1 − cosx)(1 +cosx) | |
L = P
29 mar 23:42
TłumokMatematyczny: nie rozumiem
29 mar 23:56
lola456: Jeżeli już naprawdę nie masz pomysłu jak udowodnić taką tożsamość to możesz po prostu pomnożyć
przez mianowniki, w tym przypadku polecam na początku przez sinx i tak przekształcając
wyrażenie dojdziesz do tego że 0 = 0 co jest zawsze prawdą. Taki dowód jest bardzo brzydki,
ale jeżeli nie masz kompletnie pomysłu jak udowodnić daną nierówność, a wiesz że jest ona
prawdziwa (gdyby nie była, to nie nie dałoby jej się udowodnić), to możesz tak postąpić.
Czasem wyrażenia są w takiej postaci, że ciężko od razu wpaść jaką zależność trzeba zastosować.
30 mar 00:04
f123: sin
2x = 1 − cos
2x = (1 − cosx)(1 + cosx)
30 mar 00:09