wzór ogólny
Patryk: Jeśli chcę wyznaczyć wzór ogólny ciągu mając wzór na sumę n− wyrazów początkowych moge
skorzystać ze wzoru an = Sn − Sn−1 , czy mogę też skorzystać z Sn+1 − Sn, to będzie
to samo? Czy jednak to już nie zadziała?
29 mar 23:15
Des:
Jeśli: an = Sn − Sn−1
to dla kolejnego wyrazu mamy:
an+1 = Sn+1 − Sn+1−1 = Sn+1 − Sn
idąc dalej:
an+2 = Sn+2 − Sn+2−1 = Sn+2 − Sn+1
...
an+k = Sn+k − Sn+k−1
Więc jeśli interesuje nas wzór na 'n−ty' wyraz, to lepiej się trzymać pierwszego wzoru
29 mar 23:43
Patryk: Ok, dzięki
29 mar 23:56