planimetria
f123: Trapez równoramienny o przekątnej dlugosci 13 cm i obwodze rownym 48 cm jest opisany na okregu.
Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trapez i dlugosc promienia okregu opisanego na
tym trapezie
29 mar 23:34
Patryk: promień opisanego wyliczysz ze wzoru na pole trójkąta, chodzi o trójkąt jaki tworzy przekątna
trapezu bo skoro trapez jest wpisany w ten okrąg to ten trójkąt również. A promień wpisanego
to po prostu połowa wysokości
29 mar 23:38
Szkolniak:

|AC|=d=13
r − promień okręgu wpisanego w trapez
a+b+2c=48, i a+b=2c, z twierdzenia
stąd: 4c=48 ⇒ c=12
a+b=24
z Δ
AEC:
12
2+h
2=13
2 ⇒ h=5 ⇒ r=2,5
29 mar 23:45
Eta:

L= 48 to a+b=2c ⇒ c=12
2r=h=5 ⇒ r=.....
sinα=.....
29 mar 23:50