planimetria
salamandra:

Dany jest trójkąt ABC w którym AC=17 i BC=10. Na boku AB leży taki punkt D, że AD

B=3:4 oraz
DC=10. Oblicz pole trójkąta ABC
w ΔABC z tw cosinusów:
10
2=289+49x
2−34*7x*cosα
−189=49x
2−238x*cosα
w ΔADC
100=289+9x
2−102x*cosα
−189=9x
2−102x*cosα
| ⎧ | −189=49x2−238x*cosα | |
| ⎩ | −189=9x2−102x*cosα |
|
teraz nie wiem jak ugryźć ten układ równań metodą przeciwnych współczynników, nie widzę co
przez ile przemnożyć. Jest jakiś sposób, żeby to szybko znaleźć? Pewnie jak posiedzę trochę z
kalkulatorem to w końcu znajdę. A może mam błąd?
29 mar 15:49
salamandra: znalazłem, *6 i *14
29 mar 15:59
Saizou :

2x Pitagoras
29 mar 16:03
Gangster: skorzystaj z tw o dwusiecznej a pozniej z wzoru herona, mysle ze bedzie duzo prosciej i
szybciej
29 mar 16:03
salamandra: a gdzie ja tu mam dwusieczną?
29 mar 16:04
Gangster: aj, rzeczywiscie nie ma akurat, przed chwila robilem podobnie zadanie gdzie byla dwusieczna i
jakos uznalem ze tutaj tez jest, przepraszam.
w tkaim raziem pomysl saizou bedzie najlepszy
29 mar 16:10
salamandra: dokończę swoim jak już znalazłem te wspolna wielokrotnosc, ale faktycznie, tam mam trojkat
rownoramienny w rozwiazaniu Saizou i też ładnie wyjdzie
29 mar 16:12
Gangster: salamandra, na jakie studia sie wybierasz?
29 mar 16:14
salamandra: planuje na PG na informatyke
29 mar 16:14
salamandra: | ⎧ | 1134=−294x2+1428x*cosα | |
| ⎩ | −2646=126x2−1428x*cosα |
|
−1512=−168x
2
x
2=9 ⇒ x=3
podstawiam do pierwszego, aby obliczyć cos, a następnie sin i zastosować wzór na pole
−189=81−306*cosα
−270=−306*cosα
29 mar 16:21
Saizou :
Wynik jest okej, ale droga na około
29 mar 16:25
salamandra: przyznam, że zadanie wcześniej było analogiczne (co wstawiałem na forum) i z automatu tutaj
miałem taki odruch, żeby w ten sam sposób zrobić

to zadanie z matury 2013 rozszerzonej za 5 pkt aż, przyjemne
29 mar 16:26
Saizou : bardzo proste jak na rozszerzenie
29 mar 16:31
salamandra: i to stare rozszerzenie, rzekomo trudniejsze
29 mar 16:32
Gangster: mam wrazenie ze na tych starszych maturach trafialy sie albo sporo trudniejsze albo sporo
latwiejsze zadania
29 mar 16:54
Mila:

1) W ΔAEC i w ΔCEB:
h
2+(5x)
2=17
2
h
2+(2x)
2=10
2
========== odejmuję stronami
21x
2=189
x
2=9
x=3
2) AB|=7*3=21
3) P
ΔABC=
√24*(24−17)*(24−10)*(24−21)=
√24*7*14*3=
√8*3*72*2*3
P
ΔABC=4*3*7=84
29 mar 17:30
Mila:
lub
2) w ΔCEB:
2x=6
h
2=100−36
h=8
29 mar 17:32
an: dobrze że macie kalkulatory, bo kiedyś to się tak liczyło 238/7=34 i 102/3=34
29 mar 17:38
salamandra: dzięki za alternatywę
29 mar 17:47