Prawdopodobieństwo
Szkolniak: W urnie znajdują się 52 kule, które mogą się różnić wyłącznie kolorem. Wśród nich jest 26 ˙
kul białych, 6 kul czarnych, 12 niebieskich i 8 zielonych. Z tej urny losujemy czterokrotnie
jedną kulę bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania czterech kul, wśród
których są 2 białe i 2 niebieskie. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
Sprzyjające zdarzenie oznaczmy przez A.
| | | |
Czy wtedy P(A)= |
| ? |
| | 52*51*50*49 | |
28 mar 23:46
wredulus_pospolitus:
Chwila ... patrząc na mianownik rozumiem, że .... kolejność wylosowanych kul jest istotna, tak
28 mar 23:50
wredulus_pospolitus:
Jeżeli tak, to czemu tejże kolejności nie uwzględniasz w mocy zbioru A
28 mar 23:50
Szkolniak: | | | |
Doobra, czyli mianownik powinien być | ? |
| | |
28 mar 23:53
wredulus_pospolitus:
da
a jakby było gdybyś uwzględniał kolejność
28 mar 23:56
Szkolniak: | 26*25*12*11 | |
| ? |
| 52*51*50*49 | |
28 mar 23:58
wredulus_pospolitus:
niet
to tylko rozpatrzyłeś w tym momencie sytuację:
{biała, biała, niebieska, niebieska} w tej konkretnej sytuacji
a co z pozostałymi możliwymi ustawieniami.
28 mar 23:59
wredulus_pospolitus:
Wskazówka −−− prawdopodobieństwo (przy uwzględnianiu kolejności) musi wyjść takie samo, co w
przypadku nie brania pod uwagę kolejności losowania
29 mar 00:01
Szkolniak: Możliwych jest 6 takich różnych ustawień, zatem powinniśmy pomnożyć licznik jeszcze przez 6 −
pytanie w jaki sposób zapisać to symbolem Newtona zamiast liczyć po kolei?
Nie wiem czy się nie porwałem na głęboką wodę z moją wiedzą
29 mar 00:03
wredulus_pospolitus:
A skąd wiemy że jest 6 takim możliwości (bez rozpisania sobie ich wszystkich na kartce)
29 mar 00:05
wredulus_pospolitus:
Są dwa sposoby:
1) Permutacja Z POWTÓRZENIAMI −−− spójrz sobie chociażby do wikipedii
2) Symbol Newtona ... 'wybieramy miejsca dla kul białych'
29 mar 00:06
wredulus_pospolitus:
De facto −−− oba 'sposoby' dają ten sam wzór ... inne rozumowanie
29 mar 00:06
29 mar 00:09
Szkolniak: | | | |
Na ten moment łatwiej mi zrobić drugą opcją: | |
| | |
Czyli rozumiem że to ode mnie zależy jak policzę i zawsze wychodzi taki sami wynik?
29 mar 00:11
wredulus_pospolitus:
Nie zawsze ... czasami TRZEBA zastosować 'uwzględnianie kolejności'
ale nigdy nie ma sytuacji, że NIE MOŻNA zastosować 'uwzględniamy kolejności'
Dlatego w moim osobistym odczuciu bezpieczniej jest ZAWSZE stosować kolejność − wtedy nie
trzeba się zastanawiać nad tym czy robię dobrze czy źle.
29 mar 00:13
wredulus_pospolitus:
Pierwszy z brzegu przykład:
'gra w kości' − wersja kasynowa
Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia "szóstki" (suma oczek na dwóch kostkach = 6)
29 mar 00:15
Szkolniak: Super

dzięki za wytłumaczenie − dużo rozjaśniłeś
29 mar 00:15
wredulus_pospolitus:
Spróbuj zrobić zadanie z 00:15 bez uwzględniania kolejności
29 mar 00:17
f123: oczywiscie zalezy od zadania, ale jeslil mozemy zrobic na dwa sposoby, wybierzesz ten, w ktorym
czujesz sie pewniej
29 mar 00:19
Szkolniak: | | | |
Wtedy |Ω|= | czy to głupota? |
| | |
29 mar 00:22
wredulus_pospolitus:
A jeszcze co do oryginalnego zadania ... pokażę Ci że te prawdopodobieństwa będą sobie równe:
| | | 1 | | 26! | | 12! | |
| * |
| * |
| | | 2!*2! | | 24! | | 10! | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | | 4! | | 26! | | 12! | |
| * |
| * |
| | | 2!*2! | | 24! | | 10! | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | | |
= |
| = P(Az kolejnością) |
| | 52*51*50*49 | |
29 mar 00:25
wredulus_pospolitus:
Nie ... jak już bardzo byś chciał nie uwzględniać kolejności to musiałbyś zapisać |Ω| =
Ale dla takiej mocy przestrzeni zdarzeń później się 'kopie'
29 mar 00:27
f123: @wreduluspospolitus skoro te tematy, moze podasz jakies wskazowki jak podejsc do zadania tego
typu. Oblicz, ile ejst liczby n−cyfrowych w ktorych wystepuje dwa razy '0' i 3 razy '5' /
gdzie suma cyfr tej liczby rowna sie...
29 mar 00:29
Szkolniak: Chodzi o to że tracimy po prostu pewne 'odwrotne' pary, czyli po jednej z (1,5) i (5,1) oraz
(2,4) i (4,2), tak?
29 mar 00:29
salamandra: Jak stosujesz kombinacje, to (1,5) i (5,1) traktujesz jako jedno, jeśli lecisz bez kombinacji,
tj. metodą mnożenia najprościej mówiąc, to wtedy to są oddzielne przypadki
29 mar 00:34
wredulus_pospolitus:
tak ... natomiast nie 'tracimy' 'odwortnej' do pary (1,1) , (5,5) itd.
29 mar 00:36
wredulus_pospolitus:
w efekcie ... gdybyś liczył 'bez uwzględniania' kolejności to wypadnięcie (1,1) było by dwa
| | 1 | |
razy bardziej prawdopodobne (czyli: |
| ) niż jest to faktycznie. |
| | 18 | |
29 mar 00:37
wredulus_pospolitus:
co do 00:29
równa się ... ile
29 mar 00:45
Szkolniak: Dzięki jeszcze raz
29 mar 00:46
wredulus_pospolitus:
to było pytanie do f123
29 mar 00:47
wredulus_pospolitus:
A Ty Salmandra zbieraj siły −−− co powiesz na drugi maraton jutro

... Tak zamiast kościoła
29 mar 00:47
f123: no np. 4
29 mar 00:48
salamandra: @wredulus, chętnie
29 mar 00:49
salamandra: akurat mam trochę do rozwiązania na poniedziałek z prawdop. całk. i jakieś powtórkowe, ciekaw
jestem czy trudne
29 mar 00:50
wredulus_pospolitus:
f123 ... nie np. 4 ... bo suma nie może być 4 skoro masz 3x 5

więc suma już wynosi 15
29 mar 00:50
wredulus_pospolitus:
Salamandra ... pewnie nie są trudne ... a prawdopodobieństwo całkowite −−− robisz tak jak
robiliśmy to zadaniem z dwoma rzutem kostką, a później podchodzisz do jednej z urny i
ciągniesz z urny
29 mar 00:51
salamandra: obiecałeś, że robimy Twoje, to herbatka z prądem chyba się przyda
29 mar 00:54
wredulus_pospolitus:
f123 ... tak czy siak ... powiedzmy, że suma tych cyf wynosi X (X > 15). to mamy na początek:
| | | |
* | <−−− wybieramy miejsca dla '0' (z n−1 możliwych) * wybieramy miejsca dla |
| | |
'5' (z 'n−2' możliwych)
I pozostałe miejsca zajmując 'dowolne' cyfry (bez 0 i 5) tak by łączna suma cyfr wynosiła X
I tutaj niestety trzeba rozpisać 'z palca' wszystkie zbiory cyfr wchodzących w grę, a to już
zależy zarówno od 'n' jak i od X.
29 mar 00:55
wredulus_pospolitus:
Jak masz swoje zadania, to najpierw je przerobimy ... później zacznę Ci jakieś wymyślać ...
zadania z prawdopodobieństwa wymyśla się 'na poczekaniu'.
29 mar 00:55
wredulus_pospolitus:
A jak jakieś wymyślone zadanie będzie zbyt łatwe, to po jego rozwiązaniu dorzucę jakiś nowy
warunek i kolejny i kolejny i kolejny
29 mar 00:56
salamandra: ok, zadanie z gwiazdką− jakie jest prawdopodobieństwo, że rozwiążę na maturze zadanie z
rachunku
29 mar 00:56
wredulus_pospolitus:
Na pewno zawiera się w przedziale <0 ; 1>
29 mar 01:03
salamandra: 7 minut rozwiązywałeś, to jednak trudne
29 mar 01:04
wredulus_pospolitus: pff ... zasiadłem do tego zadania z kątem od wysokości trójkąta wpisanego w okrąg
29 mar 01:06