29 mar 13:37
anonim123: Bo mi wychodzi zły wynik nie wiem czemu
29 mar 13:52
ite: To wpisz, w jaki sposób liczysz.
29 mar 13:53
anonim123: | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| − |
| ( |
| + |
| ) czy tak mam zacząć? |
| 4 | | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | |
29 mar 13:55
ite: nie, błąd w nawiasie
P(A∪B) ≠ P(A)+P(B)
29 mar 14:00
anonim123: A dlaczego nie mogę skorzystać z tego wzoru?
29 mar 14:04
Jerzy:
Bo jeszcze musisz odjąć P(A ∩ B)
29 mar 14:07
ite: na początku korzystasz ze wzoru:
(*) P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) i to jest poprawnie
z treści zadania wynika że
| | 1 | |
więc P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=P(A)+P(B)− |
| P(A∪B) |
| | 3 | |
ale wzór (*) nadal obowiązuje i nie można zamiast P(A∪B) wpisać tylko jego części P(A)+P(B)
| | 1 | |
trzeba na zapis P(A∪B)=P(A)+P(B)− |
| P(A∪B) patrzeć jak na równanie z niewiadomą P(A∪B) i po |
| | 3 | |
prostu je rozwiązać
29 mar 14:13
anonim123: To kiedy można stosować ten wzór a kiedy nie?
29 mar 14:13
ite: Wzór P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) obowiazuje w każdej sytuacji.
Jeśli w treści zadania jest podane (albo wynika z obliczeń), że P(A∩B)=0, to można to wyrażenie
w podanym wzorze pominąć.
Jeżeli jest podana wartość P(A∩B) (albo została obliczona), to zastępujemy zapis P(A∩B) tą
wartością. Tak właśnie jest w tym zadaniu, zamiast P(A∩B) zapisujemy we wzorze 1/3 * P(A∪B).
Ale tutaj P(A∪B)≠1/4+2/3, dlatego zapis 13:55 jest błędny.
29 mar 14:47
anonim123: Dziękuję
29 mar 14:50
Jerzy:
P(A ∩ B) zachodzi tylko dla zdarzeń niezależnych.
29 mar 14:52
ite: Chodzi o tę definicję zdarzeń niezależnych P(A∩B) = P(A)* P(B) ?
29 mar 15:12
Jerzy:
Miało być: P(A∩B) = 0
29 mar 15:17
Bleee:
Jerzy − a w życiu.
Jeżeli P(A n B) = 0 to wiemy że niezerowe zdarzenia A i B są ZALEŻNE
29 mar 16:48