matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.3.2010
Zadania
Odp.
10
Hashiri:
Witam,
Zad.1 Uzasadnij, ze w trojkacie prostokatnym wysokosc opuszczona z wierzcholka kata prostego
3
kruszynka:
w pewnym miescie siedmiocyfrowy numer tel. zaczyna sie od cyfry 8 oblicz ile jest różnych numerów w tym miescie
0
kruszynka:
w pudełku znajduje się 10 kul białych i 8 kul czarnych. losujemy trzy kule. sporządż drzewo tego doświadczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo.
13
madzia_13:
Bardzo prosiłabym o pomoc w zadaniach z geometrii analitycznej. Niestety nie zgadzają mi się
2
krzyś:
rzucamy dwa razy kostką do gry i raz monetą wskaż liczbe elementów zbioru przestrzeni zdarzeń elementarnych tego doświadczenia
1
krzyś:
wyznacz objętość stożka którego tworząca ma długość 12cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem o mierze 30 stopni.
1
krzyś:
wyznacz pole powierzchni i objętość kuli wpisanej w sześcian o objetości 216 cm sześciennych
8
MIKA1mt:
rozwiązać równanie : 1+2+3+...+x=55
0
krzyś:
rzucamy raz sześcienną kostką do gry.wśród podanych zdarzeń wskaż przeciwne zdarzenie pewne. A.iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą
4
krzyś:
rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry.podaj na ile sposobów może zakończyć się to doświadczenie.
5
Dziaku:
Prosilbym o pomoc
Kosmiczne zadanie.. z trygonometrii
8
Ana:(:
log
2
x= 5 log
2
x=1,5
2
marzena:
Cześć . Mógłby ktoś mi pomóc to rozwiązać
10
Android protokolarny 3PO:
Troszke, mi się pomieszało i niewiem jak dodawać/mnożyć pi
: Jaki jest wynik tego działania?: 2π*36+2π*30
1
MIKA1mt:
10
6
+ 625
2
* 8
2
13*10
4
*8
1
kamil:
czesc, jak sprawdzic ile liczb podzielnych przez pewną liczbe znajduje sie w danym przedziale?
0
Dawid:
5. Wynagrodzenia miesięczne netto pracujących mieszkańców pewnej miejscowości kształtują się następująco:
0
Dawid:
7*. Szczegółowy szereg rozdzielczy pewnych obserwacji jest następujący: 0.13, 0.20, 0.23, 0.37, 0.43, 0.49, 0.59, 0.60, 0.64, 0.79,
2
Ewa:
:::rysunek::: Bardzo Proszę o pomoc.
0
anya:
witam
mam pytanie dotyczące statystyki. Jak utworzyć szereg rozdzielczy z klasami przedziałowymi, kiedy długość klasy nie jest liczbą pełną, np:
3
pomocy<prosi>:
jak wyznaczyć z tego równania x prosze pomóżcie 5x
2
+10x−400=0
5
krzycho:
y−x=4, czy to jest funkcja liniowa? jak sie zabrac za narysowanie wykresu?
2
pomocy<prosi>:
Rozwiąż równanie 5x
2
+10x−400=0
8
karolcia:
Błagam Pomocy
W talii 24 kart wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano trefla lub
2
Donna:
Rozwiązuję zadania z równań kwadratowych i mam laickie pytanie: jeśli mamy równanie: − 2x
2
+ 12x to obliczając Δ pod c wstawiamy 0 czy 1
?
0
karolcia:
Prosze pomóżcie Pojemnik ma kształt walca o wysokości h dłuższej od promienia podstawy r o 5cm. Pokrywa
0
raf76:
wysokosc trojkata abc opuszczona na bok ab ma dlugosc 4 i tworzy bokiem bc kat o mierze 45 oraz bokiem ac kat o mierze 60 oblicz pole i obwod trojkata abc
0
Athletic:
:::rysunek::: W badaniach nad liczba odbiorników w rodzinie wylosowano 150 rodzin i zebrano od nich dane na
0
Zuza:
Oblicz stosunek długości promienia okręgu opisanego do długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie długości 4 cm i ramienia długości 3 cm z góry dzieki
0
Danuś:
Cześc wszystkim prosze o pomocmam takie zadanie: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz podstawy jest równa 6 cm a przeciwległe krawędzie boczne tworzą kąt 60 stopni oblicz objetosc
0
mycha:
POMOCY
czesc mam problem z zadaniem prosze o pomoc z góry dzięki: prostokątny arkusz blachy o wymiarach 40 cm na 60 cm jest rozwinieciem powierzchni bocznej walca.Oblicz objetość
0
Athletic:
Nauczyciel przedstawił uczniom następujący system oceniania: pracom klasowym przypisuje wagę 40, odpowiedziom ustnym 20, pracom domowym 10. Do wystawienia oceny semestralnej używa
1
aga:
oblicz długość boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 24 cm, wiedząc , że jego pole jest równe 24 cm
2
3
julka:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu: Znajdź wartości parametru m dla których równanie
2m−3
2x
2
−3x−
=0
3m+1
ma dwa różne pierwiastki tego samego znaku takie,że kwadrat ich różnicy jest mniejszy od 7 ?
2
Beata:
Rozwiąż nierówność: x
2
−10x+25>0
4
Beata:
rozwiąz równanie 6x
3
+5x
2
−x=0
0
Beata:
Trzy liczby, których suma =168, tworza ciag geometryczny. Liczby te sa jednoczesnie 1−ym, 5−ym i 21−ym wyrazem pewnego ciagu arytmetycznego. Wyznacz te liczby
0
Athletic:
Agnieszka, planując wycieczkę za miasto, postanowiła kupic termos. W sklepie były dwa rodzaje termosów: białe i czerwone. Biały termos miał średice dwa razy większą niż czerwony, ale za to
1
krzys:
znajdz wzor dowolnej malejacej funkcji liniowej, ktorej wykres przechodzi przez punkt A(3,5)
1
matematyk:
dla ilu liczb calkowitych dodatnich funkcja g(x)=0,2x−7,4 przyjmuje wartosci ujemne?
7
brg2104:
Dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania: sinx
4
x + cos
4
x = m
13
Weronika:
x
2
−12x ≥ 0
1
Jacek:
rozwiąż równanie
√
3*x+4
+
√
x−4
= 2*
√
x
3
mateusz :
Witam mam przekształcić na postacie kierunkowe te funkcje 1) x−2y+3=o
2
Weronika:
"Dorzuć się do opłat za serwer..." drukowałam zadania i miałam na dole, siedzę na Waszej stronce wiec wysłałam sms w ramach podziękowania ale w odp dostałam Kod, po co mi ten kod?
2
Athletic:
Asia chce rozlać 8 l soku malinowego do słoiczków w kształcie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, których wysokośc jest równa dłuższej przekątnej podstawy. Wykonaj odpowiednie
2
krzyś:
na ile sposobów 3 koleżanki mogą ostawić się w kolejce? A3
0
Jacek:
√
3*x+4
+
√
x−4
= 2*
√
x
4
krzyś:
:::rysunek::: diagram przedstawia wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 80 uczniów na temat ich zainteresowań
1
krzyś:
ile jest naturalnych liczb dwucyfrowych,których cyfra dziesiątek jest nieparzysta a cyfra jedności jest parzysta?
0
marcin:
strona ksiazkima obwod 68cm. jakie wymiary powinna miec strona tej ksiazki aby zapewnic maksymalna powierzchnie druku jesli sklada sie ze marginesy boczne i dolny beda 1cm zas gorny2
5
krzyś:
ile jest naturalnych liczb trzycyfrowych w których każda cyfra jest inna i cyfrą jedności jest 5?
5
hare:
okresl monotonicznosc funkcj F(X)=
x+1
x+3
w zbiorze (−
∞
;−3) prosze o pomoc
0
krzyś:
wyznacz pole powierzchni i objętość kuli wpisanej w sześcian o objetości 216 cm sześciennych
0
krzyś:
wyznacz objętość stożka którego tworząca ma długość 12cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem o mierze 30 stopni.
0
krzyś:
kwadrat którego przekątna ma długość 8dm,obraca się dookoła jednego z boków.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły
0
krzyś:
tekturowe pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.Na podstawy pudełka zużyto 50 pierwiastków z 3 cm kwadratowych tektury a na powierzchnię boczną330 cm kwadratowych
7
brg2104:
√
3
sinx + cosx=m
0
krzyś:
przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 i tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni.Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
1
krzyś:
wyznacz objętosć i pole całkowite sześcianu którego przekątna ma długosć 9cm.
0
krzyś:
powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem ktorego boki mają długosć 6i 18.Promień podstawy walca ma długosc?
1
krzyś:
na wykonanie szkieletowego modelu czworościanu foremnego zużyto w całości kawałek drutu o długości 24sm.Krawędź czworościanu ma długosć.
3
Athletic:
Dach pewnej budowli ma kształt ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego. Krawędź boczna tego ostrosłupa ma dł.B ,a miara kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy wynosi α
9
asia:
naszkicuj wykres funkcji spełniający następujące warunki: D=(−4,7),Y=<−1,2>
9
asia:
(x−1)(x+2)
wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f(x)=
√
2−3x
1
Athletic:
Prostokątny arkusz blachy o wymiarach 40 cm na 60 cm jest rozwinięciem powierzchni bocznej walca. Oblicz objętośc walca, którego wysokośc jest równa krótszemu bokowi prostokąta.?
7
asia:
1)Pierwszym równaniem sprzecznego układu rownań jest 5x−2y=0.Wówczas drugim równaniem tego układu może być:
4
jolka:
Oceny Izy : 1,1,1,2,2,2,3,3,3,3,4,5 Oceny Kingi : 1,1,1,2,2,2,3,4,4,4,5
11
asia:
proszę o pomoc
Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych jest równa 244.Znajdź te liczby ..
2
Athletic:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ma dł. 6 cm. Pole powierzchni całk0witej
2
seba:
IxI −−−− = f(x)
5
seba:
odelglosc miedzy 2 przystaniami na rzeka wynosci 6 km i rzeka plynei z v=5km/h wioslarz plynie z przytani Ado B i b do A w czasie 3 h 30 min w jakim czasie pokona ta droge przy wodzie
2
kinga:
Średnia waga ośmiu wioślarzy pewnej osady wioślarskiej wynosi 85 kg a waga sternika tej osady jest równa 58 kg oblicz średnią wagę wszystkich zawodników tej osady?
2
seba:
Godzio wejdzies zna gg
8
kery:
:::rysunek::: Mam policzyc długosc odcinka x czy tutaj trzeba skorzystac z funkcji trygonometryczne sinus
1
Marzanna35:
Witam mam problem z zadankiem o treści: Oblicz długoś przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 5 i wysokości 8. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
1
Hasencamp:
Ver to Lord
4
marlenka ;**<3 !:
1 .Suma n − początkowych liczb naturalnych dodatnich podzielnych przez 3 jest równa 900. Oblicz , ile jest tych liczb .
1
Kamil:
Plis. Dach pewnej budowli ma kształt ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego. Krawędź boczna tego ostrosłupa ma dł.b ,a miara kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy wynosi α
1
Gienek:
Napisz równanie prostych równoległej i prostopadłej do prostej y=
2
5
x+11 i przechodzącej przez punkt B=(−5,4)