Prawdopodobieństwo
marzena: Cześć . Mógłby ktoś mi pomóc to rozwiązać


Rzucamy dwoma kostkami sześciennymi do gry. Wypisz zbiór zdarzeń elementarnych dla tego
doświadczenia oraz oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A−na obu wypadła taka sama liczba oczek.
B−suma wyrzuconych oczek na obu kostkach jest liczbą podzielną przez 5
C−iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą.
Eta:
Ω= { (1,1) (1,2)........... (1,6)
( 2,1) (2,2),...... ( 2,6)
.............
(6,1) (6,2),......... (6,6)}
|Ω|= W
62 = 6
2 = 36
A ={ (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) (5,5) (6,6)}
IAI= 6
| | IAI | | 6 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
|
|
| | IΩI | | 36 | | 6 | |
B= { ( 1, 4) (2,3) (3,2) ( 4,1) (4,6) (5,5) (6,4)}
IBI= 7 P(B) = ...... oblicz
C ={ (1,2) (1,4) (1,6) ........ wypisz następne
podaj ICI i P(C)