równanie
pomocy<prosi>: jak wyznaczyć z tego równania x prosze pomóżcie
5x2+10x−400=0
26 mar 19:11
Polka: jest to równanie kwadratowe, musisz obliczyć deltę ...
26 mar 19:12
Bogdan:
ale przedtem podziel równanie obustronnie przez 5, będą łatwiejsze rachunki.
26 mar 19:26
everyman: Jeśli nie znasz wzorów, to np. tak:
5x2 + 10x − 400 = 0 /:5
x2 + 2x − 80 = 0
x2 + 2x + 1 − 1 − 80 = 0
(x + 1)2 − 92 = 0, i tu korzystając z wzoru skróconego mnożenia:
(x + 1 − 9)(x + 1 + 9) = 0
(x − 8)(x + 10) = 0 → x = 8 lub x = −10
26 mar 23:13