Trygonometria
Dziaku: Prosilbym o pomoc

Kosmiczne zadanie.. z trygonometrii


zad. Oblicz
a.)
| 4 * sin(−4200) * cos6900 * ctg3150 | |
| |
| cos 4800 * sin5400 + cos(−10800) | |
b.)
| cos2100 * ctg3900 − sin4050 * cos6750 | |
| |
| sin300 * tg2250 + (sin3000)2 | |
26 mar 21:14
Dziaku: ?
26 mar 21:32
Jack: zamieniaj ze wzorów redukcyjnych i w własności funkcji tryg.
Np. sin(−420o)=−sin(420o)=−sin(360o+60)o=−sin60o.
26 mar 21:34
Eta:
Jakie "kosmiczne"? ...... wzory redukcyjne , parzystość i nieparzystość funkcji tryg.
oraz okresowość funkcji tryg.
cos ( −α) =+cosα) sin(−α)= − sinα
| | √3 | |
rozpisuję : sin(−420o)= −sin( 360o + 60o)= − sin60o = − |
|
|
| | 2 | |
| | √3 | |
cos690o = cos( 2*360o − 30o) = cos 30o = |
|
|
| | 2 | |
ctg315
o= ctg( 360
o − 45
o) = − ctg 45
o= −1
| | 1 | |
cos480o = cos( 360o + 120o) = cos120o= cos( 180o − 60o) = − cos60o= − |
|
|
| | 2 | |
sin540
o = sin( 360
o + 180
o) = sin180
o= 0
cos( −1080
o) = cos( 3*360
o +0
o) = cos0
o= 1
podastaw i policz wartość wyrażenia
b) podobnie:
26 mar 21:38
26 mar 21:39
Dziaku: Hmm dziekuej za wskazowke, mam nadzieje ze nie dam sie
26 mar 22:01
variatkaaxd: tak przy okazji cos690
0 = cos (360
0 + 330
0)
25 wrz 16:38