Znaleść wartość parametru spełniającą określone warunki
julka: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu: Znajdź wartości parametru m dla których równanie
ma dwa różne pierwiastki tego samego znaku takie,że kwadrat ich różnicy jest mniejszy od 7 ?
Godzio:
Δ>0
x
1 * x
2 > 0
(x
1−x
2)
2 < 7
| | 2m−3 | |
Δ = 9 + 8 * |
| > 0 /*(3m+1)2 |
| | 3m+1 | |
9(3m+1)
2 + 8(2m−3)(3m+1) > 0
9(9m
2 + 6m + 1) + 8(6m
2 − 7m − 3) > 0
81m
2 + 54m + 9 + 48m
2 − 56m − 24 > 0
129m
2 − 2m − 15 > 0
Δ
m = 7744
√Δm = 88
| | 1 | | 15 | |
m∊ (−∞, |
| ) ∪( |
| ,∞) |
| | 3 | | 43 | |
x
1 * x
2 > 0
| | 2m−3 | |
− |
| > 0 /* (−(6m+2)2 |
| | 6m+2 | |
(2m−3)(6m+2) > 0
(x
1−x
2)
2 < 7
x
12 − 2x
1x
2 + x
22 < 7
(x
1+x
2)
2 − 4x
1x
2 < 7
| 9 | | 8m−12 | |
| + |
| < 7 /*(3m+1)2 |
| 4 | | 3m+1 | |
2,25(9m
2 + 6m + 1) + (8m−12)(3m+1) − 7(9m
2 + 6m + 1) < 0
−4,75(9m
2 + 6m + 1) + 24m
2 + 8m − 36m − 12 < 0
−42,75m
2 − 28,5m − 4,75 + 24m
2 − 28m − 12 < 0
−18,75m
2 − 56,5m − 16,75 < 0
Δ
m = 1936
√Δ =44
| | 1 | | 67 | |
m∊(−∞,− |
| ) ∪ ( |
| ,∞) |
| | 3 | | 25 | |
zaznacz wszystkie wyniki na Osi i odczytaj część wspólną, koszmarne liczby więc lepiej sprawdź
czy się gdzieś nie pomyliłem