f. liniowa
krzycho: y−x=4, czy to jest funkcja liniowa? jak sie zabrac za narysowanie wykresu?
26 mar 19:03
Mateusz: Tak jest to funkcja liniowa f liniowa to funkcja postaci y = ax+b u nas a wynosi 1
sprowadz te funkcje do postaci y = ..
26 mar 19:07
krzycho: dzieki
26 mar 19:08
Polka: a jeśli będziesz już chciał ją narysować w układzie równań to zrób tabelkę, za x powstawiaj
kilka liczb (ja zawsze wstawiam −1, 0, 1) oblicz y i rysuj
26 mar 19:11
Mateusz: errata po wzorze mozemy okreslic ile wynosi a ale tylko w postaci y = ax+b ja tu wywnioskowałem
ze a = 1 lub −1 to zalezy co wyjdzie ci po przekształceniu ale to będzie 1 lub −1
26 mar 19:12
Nikka: a nie może być równe 1 lub −1...
sprowadzamy równanie prostej do postaci kierunkowej i odczytujemy ile jest równe a, a = 1 bo
postać kierunkowa tej prostej to y = x + 4 .
26 mar 19:14