Napisz równanie
Gienek: Napisz równanie prostych równoległej i prostopadłej do prostej y=25x+11
i przechodzącej przez punkt B=(−5,4)
26 mar 07:20
Marcin: Prosta równoległa ma taki sam współczynnik a. W tym wypadku jest to 2 / 5
np. y = 2/5*x + 1
Prosta prostopadła spełnia warunek apierwszej−prostej * aprostej−prostopadłej = −1
np. 2/5 * aprostej−prostopadłej = −1 => x = − 5/2
y = −5/2 + 3
−−−
Jeśli prosta ma przechodzić prze punkt B oraz być prostopadła albo równoległa powinna,
spełniać oba warunki.
Równoległa i przechodząca prze B spełnia warunki
y = 2/5x + b ⋀ B(−5,4) jest jednym z rozwiązań równania
4 = 2/5*(−5) +b
6 = b
np. y = 2/5x + 6
Prostopadła i przechodząca przez B
Rozwiążesz analogicznie jak pokazałem powyżej, jednak pierwszym warunkiem jest y = −5/2 + b
26 mar 09:21