funkcje
asia: | | (x−1)(x+2) | |
 wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f(x)= |
| |
| | √2−3x | |
[9
26 mar 16:03
Godzio:
2 − 3x ≥ 0
2 ≥ 3x
Miejsca zerowe: x = 1 v x =−2 => 0 = (x−1)(x+2)
26 mar 16:09
Godzio: 2 − 3x > 0
2 > 3x
poprawka
26 mar 16:09
Dziaku: √2−3x >0
2 − 3x > 0
−3x > −2 \ : (−3)
x <
23 <−− Dziedzina tzn x ∊ (
23 ,
∞)
x −1= 0 ∨ x + 2 = 0
x = 1 ∨ x= −2
Miejscem zerowym ejst 1 bo miejsci sie w dziedzinie
26 mar 16:09
Godzio: | | 2 | |
D = ( |
| , ∞) |
| | 3 | |
26 mar 16:09
Adi: źle
26 mar 16:10
Dziaku: Kurde cos powieszalem.
26 mar 16:10
Dziaku: x >** 23
26 mar 16:12
asia: dziękuję
26 mar 16:16
Nikka: 1. Dziedzina
D: 2 − 3x > 0
−3x > −2 |:(−3)
2. Miejsca zerowe
( x = 1 lub x = −2 ) i x∊D
x = −2
26 mar 16:47