eee...
asia: proszę o pomoc

Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych jest równa 244.Znajdź te liczby ..
Wiem,że to 10 i 12 ,ale jak to wyliczyć?
26 mar 15:14
Jack: n − jakaś parzysta liczba
n+2 kolejna parzysta liczba
n
2+(n+2)
2=244
Trzeba n policzyć
26 mar 15:29
Nikka: 2n − liczba parzysta n∊N, n≥1
2n+2 − kolejna po 2n liczba parzysta
(2n)2 + (2n+2)2 = 244
4n2 + 4n2 + 8n + 4 = 244
8n2 + 8n − 240 = 0 |:8
n2 + n − 30 = 0
Δ = 121
√Δ = 11
n= 5 lub n= −6 − odrzucamy bo n∊N
n= 5 czyli 2n = 10, 2n+2 = 12
26 mar 15:30
Jack: Jeśli chcemy mieć parzyste większe od 0, to oczywiście uwzględniamy n>0 przy delcie.
26 mar 15:30
Jack: ok, 2n trzeba wziąć na początku.
26 mar 15:31
Gerwaz: pierwsza liczba − x
to następna parzysta to x+2
x
2 +(x+2)
2=244
x
2 + x
2+4x+4=244
2x
2+4x − 240 = 0 / :2
x
2+2x −120= 0
Δ=b
2−4ac= ....
x1=.... x2=...
Policzyć i wszystko
26 mar 15:34
asia: dziękuję Wam wszystkim bardzo,bardzo serdecznie
26 mar 15:35
Jack: pamiętaj, ze na początku musisz wziąć 2n − to musi być liczba parzysta.
26 mar 15:37
Nikka: oznaczenia myślę, że nie mają znaczenia − jeśli n i n+2 to n∊N, n≥2
Δ = 484
√Δ = 22
n = 10 lub n = −12 − odrzucamy
n = 10 i n+2 = 12
26 mar 15:37
asia:
26 mar 15:39
Jack: hm... możesz mieć rację, chociaż nie wiem, czy to nie "przypadek" że wyszło akurat n=10 (tzn.
coś parzystego)...
26 mar 15:39
Nikka: wygodniej chyba 2n i 2n+2...
bo jeśli n i n+2 to trzeba jeszcze pamiętać, że n − liczba parzysta czyli n≥2 ale n=2,4,6,...

jak kto woli
26 mar 15:45