Ciagi
Hashiri: Witam,

Zad.1 Uzasadnij, ze w trojkacie prostokatnym wysokosc opuszczona z wierzcholka kata prostego
jest srednia geometryczna dlugosci odcinkow, na jakie dzieli ona przeciwprostokatna.
Zad.2 Wykaz, ze dla dowonlych liczb dodatnich x i y zachodzi taka zaleznosc :
oraz kiedy te srednie sa rowne ?
prosze o jak najszybsza pomoc
26 mar 22:57
Godzio:

(x+y)
2 = a
2 + b
2
h
2 + x
2 = a
2
h
2 + y
2 =
b2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + y
2 + 2xy = a
2 + b
2
x
2 − y
2 = a
2 − b
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2y
2 + 2xy = 2b
2
y
2 + xy =
b2
y
2 + xy = h
2 + y
2
h
2 = xy
h =
√xy
26 mar 23:01
26 mar 23:02
Godzio:
x+y ≥ 2
√xy /
2
x
2 + 2xy + y
2 ≥ 4xy
x
2 − 2xy + y
2 ≥ 0
(x−y)
2 ≥ 0
każda liczba podniesiona do kwadratu jest większa równa zeru
26 mar 23:03
Hashiri: Wow jak szybko

Dzięki
Znales ten dowod
26 mar 23:05
Godzio: nie

ale takie proste to łatwo dojść
26 mar 23:06
Eta:

zad. 1)
| | y | | h | |
ΔABD ~ ΔADC to: |
| = |
|
|
| | h | | x | |
to h
2= x*y => h =
√x*y
c.n.u
26 mar 23:18
Hashiri: Dzieki
Mam jeszcze taki zadanie
Suma trzech poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego jest rowna 21, a suma trzech nastepnych:
168.Ktory wyraz tego ciagu jest rowny 192
26 mar 23:28
Hashiri: Prosze, niech mi ktos szybko to zrobi
26 mar 23:35
Jack:
| | 21 | |
a1+qa1+q2a1=21 ⇒ a1(1+q+q2)=21 ⇒ (1+q+q2)= |
| (□)
|
| | a1 | |
q
3a
1+q
4a
1+q
5a
1=168 ⇒ a
1q
3(1+q+q
2)=168
podstaw
(□) do drugiego równania i wylicz q. Potem skorzystaj ze wzoru na sumę (wiesz ile
wynosi suma a
1+a
2+...+a
6).
26 mar 23:43
Eta:
można to uprościć, tak:
a
1( 1+q+q
2)=21 i a
1*q
3(1+q+q
2)= 168
to 21*q
3= 168 => q
3= 8 => q= 2
to a
1 (1+2+4)=21 => a
1=3
| | 3 | |
an= 3*2n−1 => |
| *2n= 192
|
| | 2 | |
to:
2
n= 128 => 2
n= 2
7 => n= 7
więc wyraz a
7= 192
26 mar 23:50