rozwiąż równianie
Weronika: x2−12x ≥ 0
26 mar 17:42
Jack: x przed nawias, odczytaj pierwiastki, zrób sobie rysuneczek i odczytaj wartości nad osią OX.
26 mar 17:42
Weronika: pierwiastki z delty?
26 mar 17:44
Jack: nie, wystarczy wyciągnąć x przed nawias − będziesz miała już postać iloczynową.
26 mar 17:45
Nikka: nie, z postaci czynnikowej, tu nie ma potrzeby liczenia delty
26 mar 17:45
Godzio:
x(x−12) ≥ 0
x = 0 v x = 12
−−−−−\ /−−−−−−−−−−
−−−−−−\ /−−−−−−−−
−−−−−−−\ / −−−−−−−
−−−−−−−−0−−−−−−−−−−−−−−−−12
podaj rozwiązanie
26 mar 17:45
Weronika: x(x−12) ≥ 0
x=0 , x=12 tak to szło?
26 mar 17:46
Jack: Ano
26 mar 17:46
Weronika: już wiem, dawno nie ćwiczyłam matematyki, a wiecie jak się nie ćwiczy to wszystko się zapomina,
ale z Wasza pomocą idzie mi lepiej, dzięki
26 mar 17:48
Jack: myślę że warto dać szansę ludziom sprawdzenia się,
Godzio
26 mar 17:49
brg2104: weronika nie tak, masz podać przedział
26 mar 17:50
Weronika: jeszcze jedno wynik bedzie: x∊ <0,12>? czy x∊ {0,12}?
26 mar 17:51
Jack: te klamry to odpadają, bo oznaczają, że bierzemy tylko te elemnety które w nich wypiszesz.
Dopuszczamy "f(x)=0" więc z końcami przedziałów, czyli "< >".
26 mar 17:52
Weronika: o tak myślałam tylko nie byłam pewna, super to forum
26 mar 17:54