funkcje-proszę o sprawdzenie
asia: 1)Pierwszym równaniem sprzecznego układu rownań jest 5x−2y=0.Wówczas drugim równaniem tego
układu może być:
c)x=2
d)y=−5
zaznaczyłam a
2)Wartość najmniejsza funkcji y=x
2−6x+1 w przedziale <0,2> jest równa
a)1
b)3
c)−7
d)−2
zaqznaczyłam c.−7
3)wykres funkcji f(x)=x przesunięto o 3 jednostki w prawo i 2 w dół i otrzymano wykres funkcji
y=g(x).Wówczas
a)g(x)=x+1
b)g(x)=x−1
c)g(x)=x−5
d)g(x)=x+5
zaznaczyłam c.g(x)=x−5
4)punkt symetryczny względem osi 0Y do punktu (−3,2) ma współrzędne
a0(−3,−2)
b)(3,2)
c)(3,−2)
d)(−3,2)
zaznaczyłam b−(3,2)
5)Z poniższych przyporządkowań wybierz to,które nie opisuje funkcji
a)Każdemu Polakowi przyporządkowany jest numer PESEL
b)Każdemu człowiekowi przyporządkowane jest imię
c)Każdemu zarejestrowanemu samochodowi przyporządkowany jest numer rejestracyjny
d)Każdej liczbie przyporządkowano liczbę do niej przeciwna
nie zaznaczyłam nic,bo nie wiem:(
26 mar 15:47
Dziaku: 1.) B ( 5x − 2y =0 ==> −2y = −5x / : (−2) ==> y=
52x ) <−− tak mi sie zdaje.
2.) Albo to zadanie ejst takie glupie albo ja nei rozumiem, w przedziale <0,2> miesci sie tylko
odp A
3.) g(x) = (x−a) + b ==> (x−3) + 2 ==> x−1 ODP B
4.) D mi sie wydaje gdyz 0 nie ma liczby przeciwnej.. : Tyle odemnie, nie gwarantuje ze
dobrze
26 mar 15:58
asia:
26 mar 16:00
Nikka: Asiu zad.1 masz dobrze bo wtedy 5x−2y = 0 i 5x −2y =2 czyli układ sprzeczny
26 mar 16:01
Dziaku: Aaa nie pzeczytalem ze to uklad sprzeczny: Wybacz pomylke a co do reszty to tez w takim razie
sie zastanawiam:(
26 mar 16:02
asia: no,a to 2−ie?
| | −B | |
robiłam to tak:f(0)=1,f(2)=−7,x= |
| =3, więc najmniejsza wart.−7  ? |
| | 2 | |
26 mar 16:07
Nikka: zad.2
a>)0, ramiona paraboli skierowane do góry czyli najmniejszą wartością funkcji jest współrzędna
y wierzchołka paraboli
| | b | |
ale współrzędna x wierzchołka xw = − |
| = 3 czyli spoza przedziału; w takim razie |
| | 2a | |
liczymy wartości funkcji na krańcach przedziału <0, 2>
f(0) = 1
f(2) = −7 − najmniejsza wartość funkcji w przedziale <0,2>
26 mar 16:11
Jack: 3) ok
4) ok
5) d
26 mar 17:29