pomóżcie obliczyć
MIKA1mt: rozwiązać równanie :
1+2+3+...+x=55
26 mar 21:26
aga: skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu (Sn) arytmetycznego i przyrównaj ją do 55
a1=1 r=1 an=x
26 mar 21:28
aga: rozwiąz równanie i gotowe
26 mar 21:28
MIKA1mt: dzięki
26 mar 21:30
everyman: Jeśli umiesz tylko dodawać i mnożyć, to można zrobić tak:
1 + 2 + 3 + ... + x (suma z zadania)
x + x−1 + x−2 + ... + 1 (w odwróconym porządku)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x+1) + (x+1) + (x+1) + .... + (x+1) = x(x+1), wystarczy wynik
podzielić przez 2,
x(x+1)/2 = 55,
x(x+1) = 110, a tu już widać, że równanie spełnia x=10.
26 mar 23:29
Eta:

suma wszystkich liczb naturalnych wyraża się właśnie takim wzorem
tak jak ładnie wykazał to
everman
27 mar 00:03
Jack: ...i przy okazji udowodnił (niewiele już brakuje w każdym razie) wzór na sumę n początkowych
wyrazów w ciągu arytmetycznym.
27 mar 00:10
Tomek.Noah: a wsztstko to dzieki panu Gauss'owi
27 mar 10:46
Jack: 
wtedy jeszcze nawet chłopcu..
27 mar 11:22