ile jest naturalnych liczb trzycyfrowych w których każda cyfra jest inna i cyfrą
krzyś: ile jest naturalnych liczb trzycyfrowych w których każda cyfra jest inna i cyfrą jedności jest
5?
26 mar 17:03
Marcin: Liczba trzycyfrowa to X Y 5 zakładamy, ze X ∊ { 1, 2, ... , 9 } ⋀ y ∊ { 0, 1, ... , 9} wtedy
na pozycji setnych stoi 1 z 9 liczb na pozycji dziesiątych 1 z 10 razem daje to:
X * Y = 9 * 10 kombinacji
26 mar 17:10
Marcin: Ops, przepraszam nie doczytałem pytania

już się poprawiam.
26 mar 17:12
krzyś: to gdzie jest błąd?
26 mar 17:14
Marcin: Liczba trzycyfrowa to X Y 5 zakładamy, ze X ∊ { 1, 2, ... , 9 } / {5} ⋀ y ∊ { 0, 1, ... , 9} /
{5} wtedy na pozycji setnych stoi 1 z 8 liczb na pozycji dziesiątych 1 z 9 razem daje to: X *
Y = 8 * 9 kombinacji.
Odjąć należy również zdarzenia w których na pozycji setnych i dziesiątek znajduje się ta sama
wartość ( pamiętajmy, że 555 już zostało odrzucone/uwzględnione ). Więc :
115
225
...
995
Daje nam to 8 przypadków, które odrzucamy. Ostateczne rozwiązanie to X * Y − 8 = 72 − 8 = 64
liczby
26 mar 17:18
Nikka: ale cyfry mają być różne czy nie powinno być
rm = 8*8*1 = 64
...5 jest już wykorzystana na miejscu jedności, na pierwszym miejscu (miejscu setek) mamy do
wykorzystania cyfry {1,2,3,4,6,7,8,9}, na drugim (dziesiątek) − 8 możliwości bo 5 nie bierzemy
pod uwagę, odpada cyfra z miejsca setek, ale dodajemy 0; na trzecim miejscu − 1 możliwość
(liczba 5)
26 mar 17:18