geometria analityczna
madzia_13:
Bardzo prosiłabym o pomoc w zadaniach z geometrii analitycznej. Niestety nie zgadzają mi się
wyniki.

1. Proste l i k są prostopadłe. l:4x−9y+2=0, k: y=ax+b. Wówczas:
a) b=−
92
b) b=−
13
c) a=−
13
d) a=−4
4x−9y+2=0
−9y=−4x−2|:(−9)
y=
49x+
29
a
1=
49
a
1*a
2=−1
49*a
2=−1
a
2=−
94
2.Punkt S=(2;−3) jest środkiem odcinka AB; wiadomo, że A=(−4;7) Wówczas:
a)B=(0;1)
b)B=(5;−13)
c)B=(8;1)
d)B=(8;−13)
Pierwsza współrzędna wyszła mi 5, a druga −
172
3.Prosta l ma równanie 2x−3y+1=0 Prosta l przecina oś OY w punkcie o rzędnej:
a)2
b)
13
c)3
d)−
13
2x−3y+1=0
2x+1=3y
odpowiedź c?
Z góry dziękuję za pomoc.
26 mar 21:34
aga: | | 1 | |
3. podziel jeszcze przez 3 i wspólczynnik b= |
| to bęzie b |
| | 3 | |
26 mar 21:38
Jack: W 1) faktycznie żadna z odpowiedzi nie jest poprawna. Dobrze policzyłaś a. O współczynniku b
nic nie możemy powiedzieć.
W 2) środek odcinka AB to średnia arytmetyczna odpowiednich współrzędnych.
W 3), jeśli prosta przecina oś OY to x=0
26 mar 21:40
aga: 2.d
26 mar 21:42
aga: nie zgadzam się z Jack w punkcie 3
26 mar 21:43
aga: rzędna to y
26 mar 21:43
Jack: Ano, to ciekawe bo ja się zgadzam i z Tobą i z sobą

Wskazałem jedynie jak policzyć ów "y".
26 mar 21:46
aga: nie doczytałam

też się z Nami zgadzam
26 mar 21:47
Jack: to zawsze miło, gdy panuje zgoda
26 mar 21:49
Eta:
zad 2)
xB= 2xS −xA yB= 2yS −yA
więc odp: d)
26 mar 21:50
madzia_13: Czyli w zadaniu 3 patrze na b, a nie na y ?
26 mar 22:22
Jack: po wstawieniu za x wartości 0, powinno Ci wyjść coś takiego y=..... (liczba). To będzie
Twoja odpowiedź.
26 mar 22:24
madzia_13: Aha już rozumie.

Dziękuję ślicznie!
26 mar 22:26
Jack: proszę
26 mar 22:30