rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry.podaj na ile sposobów może zakończyć s
krzyś: rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry.podaj na ile sposobów może zakończyć się to
doświadczenie.
A.6
B.12
C.30.
D.36
26 mar 21:17
aga: D
26 mar 21:18
krzyś: a jak do tego doszłaś?
26 mar 21:20
aga: możliwych par rozwiązań jest 36 par. np.(1,1)(1,2),(1,3) aż do (1,6) i znów (2,1) az dp (2,6)
pożnej z 3, 4, 5 i 6 analogicznie.
26 mar 21:23
Bogdan:
Mamy tu do czynienia z wariacją z powtórzeniami, w której n = 6, k = 2
Wnk = nk
W62 = 62 = 36
26 mar 21:33