trygonometria, znowu ;/
brg2104: Dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania:
sinx4x + cos4x = m
26 mar 17:47
Jack: Może z tego.. cos2α=1−sin2α
Potem, o ile będzie potrzebne, podstawienie sin2α=t t≥0.
26 mar 17:51
Godzio: (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = m
−2sin2(1−sin2x) +1 = m
−2sin2x + 2sin4x + 1 − m = 0 sin2x = t t∊<0,1>
2t2 − 2t + 1 − m = 0
Δ ≥ 0
tak jak wcześniej
26 mar 17:56
brg2104: jack sprawdzałem większość wzorów, a jedynka to już na pewno

Tutaj potrzeba spryciarskiego rozwiązania
26 mar 17:58
Jack: cos
2α=1−sin
2
sin
4α+(1−sin
2α)
2=m
sin
4α+1−2sin
2α+sin
4α=m
Podstawienie... i tyle
26 mar 18:01
brg2104: 2t2 − 2t + 1 − m = 0
godzio z tego wyjdzie nierówność liniowa

wcześniej już tak zrobiłem i wychodzi jedynie m≥1/2
w odp jest m∊<1/2;1>
czyli mamy tylko połowę przedziału...
26 mar 18:02
brg2104: jack przy dowolnym warunku dla delty i tak wyjdzie nierówność liniowa
26 mar 18:05
Godzio:
trzeba jeszcze założenia
t
1 + t
2 > 0 => t∊R
t
1 * t
2 > 0
1−m > 0
1 > m
+ założenie z delty
m∊<1/2,1) myślę ze tak powinno byc
26 mar 18:11