matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo karolcia: Błagam Pomocy W talii 24 kart wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano trefla lub waleta.
26 mar 18:53
Marcin: Ω − zbiór wszystkich zdarzeń { 24 różne karty, które można wylosować ) A − zdarzenia sprzyjające { 6 kart które są treflami ( w tym jeden walet trefl ) oraz 3 walety innych kolorów = 6 + 3 = 9 } P = Ω / A = 9 / 24 = 3 / 8
26 mar 19:17
Marcin: Przepraszam, mała pomyłka emotka Powinno być oczywiście tak : P = A / Ω = 9 / 24 = 3 / 8
26 mar 19:20
Bogdan: Wynik poprawny, ale taki zapis rozwiązania nie wzbudziłby zachwytu u egzaminatora. Należało pokazać rozwiązanie korzystając z: P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B). |Ω| = 24
 6 
A − wylosowano trefla, |A| = 6, P(A) =

,
 24 
 4 
B − wylosowano waleta, |B| = 4, P(B) =

,
 24 
 1 
A∩B − wylosowano waleta trefl, |A∩B| = 1, P|A∩B| =

24 
A∪B − wylosowano trefla lub waleta,
 6 4 1 9 3 
P(A∪B) =

+

=

=

24 24 24 24 8 
26 mar 20:17
Jack: wzbudzi czy nie wzbudzi i tak zależy wszystko od klucza, wiec ustalmy, że takich udzielamy wskazówek, by dana osoba zrozumiała skąd się biorą wyniki lub jak do nich dojść...
26 mar 20:46
Bogdan: Z kim chcesz Jack ustalać? Czy masz jakieś zastrzeżenia do przedstawionego przez mnie rozwiązania?
26 mar 21:13
Jack: Myślę (i mam nadzieję), że to kwestia czasu aż zostanie opracowany regulamin, który będzie premiował udzielanie wskazówek, zamiast rozpisywania rozwiązań (gdy chodzi banalne zadania). Na wszystkich większych forach tak to działa. Niektóre zadania, które się pojawiają naprawdę nie wymagają rozwiązań, a jedynie wskazówki. Wcześniejszym komentarzem wyraziłem jedynie dezaprobatę wobec zastrzeżenia dotyczącego poprzedniego sposobu rozwiązania zadania. Było ono poprawnie rozwiązane, dopieszczać go nie trzeba było (choć można, to prawda). Uderzyła mnie nieco uwaga dot. egzaminatora. Uważam, że powinniśmy wskazywać sposób poprawnego zapisu, ale przede wszystkim sposób poprawnego rozumowania. Wystarczająco dużo "mechaniki" serwuje uczniom szkoła. Zaglądam czasem na forum i widzę, że dzieciakom brakuje umiejętności spojrzenia na problem. Jeśli się nie zgadzasz, w porządku − rozumiem. To tylko opinia (postaram się żeby była ostatnią na ten temat). emotka
26 mar 21:32
Bogdan: Zgadzam się w pełni Jack z wyrażonym przez Ciebie poglądem emotka
26 mar 21:39
Jack: Bardzo się cieszę. emotka
26 mar 21:50