zadanko ostrosłup
Athletic: Dach pewnej budowli ma kształt ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego. Krawędź boczna
tego ostrosłupa ma dł.B ,a miara kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy wynosi α
. Wyznacz objętość tego ostrosłupa i tanges kąta dwuściennego między ścianą boczną a
płaszczyzną podstawy.
26 mar 16:31
kaz: a−dł.krawędzi podstawy
H
2=b
2−b
2cos
2α→H=bsinα
| | 1 | | b2sin2α√3 | | b2sin2α√3 | |
V= |
| *6 |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
26 mar 16:38
kaz: | | H | | 2H | | 2bsinα | | 2√3 | |
tgβ= |
| = |
| = |
| = |
| tgα |
| | a√32 | | a√3 | | √3bcosα | | 3 | |
26 mar 16:43
Athletic: ok Dzięki
26 mar 17:24