matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.10.2009
Zadania
Odp.
4
aga:
| 3x−2 | + x =11
17
Michał:
log
√
2
8 +3log
2
√
2
6 − 4log
2
√
2
− log
2
√
2
1
zaq:
Pomoże ktoś ?
1
kasia:
W Polsce jest około 12000 szkół podstawowych, w których uczy się około 2450000 uczniów. Ilu uczniów jest przeciętnie w jednej szkole podstawowej?
2
Wiola:]:
Witam Mam do zrobienia zadanie wydaje mi się,że pracochłonne ale chcę prosić tylko o jakieś wskazówki do niego Może któs już robił takie zadanie i np podpowie na co zwrócić uwagę
5
Spike:
odp. x∊(−
∞
, −2) U (3, +
∞
)
0
53:
Obliczyć objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wszystkie krawędzie mają długość a oraz ctg kąta zawartego między wysokościami przeciwległych ścian bocznych.
3
ADA :D :
Ada co drugi dzień mówi wyłącznie prawdę, w pozostałe dni wyłącznie kłamie. Dzis wypowiedziala dokladnie 4 z pięciu poniższych zdań. Którego z nich nie wypowiedziala?
0
Ostrosłup:
:::rysunek::: W ostrosłupie SABC wszystkie kąty płaskie przy wierzchołku S są proste. Pola ścian bocznych
2
Basia:
Okrąg o promieniu 5 cm przecięto prosta odległą od środka okręgu o 3 cm.Oblicz długość cięciwy,której końcami są punkty przecięcia się prostej z okręgiem.
2
martusiak124:
Dwaj łucznicy oddają do celu niezależnie od siebie po jednym strzale Prawdopodobieństwo trafienia do celu każdego z łuczników są odpowiednio równe : 0,7 i 0,8 . Oblicz P , że: a)
1
Witam
Mam do zrobienia zadanie wydaje mi się,że pracochłonne ale chcę prosić tylko o jakieś wskazówki do niego Może któs już robił takie zadanie i np podpowie na co zwrócić uwagę
3
Basia:
W ciągu arytmetycznym a
3
=5 i a
6
=11.Oblicz różnicę i drugi wyraz ciągu
1
Łukasz:):
Podaj liczbę odwrotną do 2,1(3)
0
Witam
Mam do zrobienia zadanie wydaje mi się,że pracochłonne ale chcę prosić tylko o jakieś wskazówki do niego
Może któs już robił takie zadanie i np podpowie na co zwrócić uwagę
48
bogusia:
Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a, b, c, d, które w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków wielomianu jest równa 8.
0
Ares:
Ile istnieje sześcianów o krawędzi długości 1 , które mają przynajmniej jedną ścianę białą i przynajmniej jedną ścianę czarną, przy czym każda ściana jest w jednym z tych dwóch kolorów
4
Domiss:
2
>x- Ergo:
Proszę o pomoc w sprawdzeniu
3
Magda:
o,2
4
x
+
3
≥5
x
+
2
1
koniu:
oblicz ile wyrazów ma ciąg an a) a1=5 q=0,8 Sn=16 101/125
11
miKa:
Rzucamy raz trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo że na żadnej kostce nie wypadną cztery oczka lub na wszystkich kostkach wypadnie ta sama lczba oczek ? Ma ktoś jakąś
0
martusiak124:
Pomocy
! Dwaj łucznicy oddają do celu niezależnie od siebie po jednym strzale Prawdopodobieństwo
2
kasia:):
POMOCY
znajdź wzór funkcji kwadratowej,której wykres przechodzi przez punkt o współrzędnych (1,4) której miejscami zerowymi są liczby −1 i 2
11
Kasiekk:
6x
2
+12x
=0
x
2
−4
założenie: x
2
−4≠0
7
Kasiekk:
9+x
+ 6 = 0
2x+5
0
PC:
POMOCY
! Oblicz: a)wysokości DF równoległoboku b) dł boków i pole równoległoboku ABCD
1
Magda:
Rozwiąż nierówność 3
2
x
−
3
<27
x
+
8
8
j:
tgx
y=
√
x
1
1
*
√
x
* tg
cos
2
x
2
√
x
y'=
x
Moje pytanko w jakiś sposób zostało to zrobione ? może ktoś to bardziej rozłożyć ?
0
Pomocy :) :
Błagam o pomoc
wśród 20 dyskietek 6 jest niesformatowanych jakie jest Prawdopodobieństwo, ze wybierając losowo
0
martusiak124:
Dwaj łucznicy oddają do celu niezależnie od siebie po jednym strzale Prawdopodobieństwo trafienia do celu każdego z łuczników są odpowiednio równe : 0,7 i 0,8 . Oblicz P , że:
1
Madzia :
WItam mam problem bo nie wiem jak to rozwiazac i prosze o pomoc
1
justka:
jak to rozwiązać
Dane sa liczby: a =
√
3
−1,b = 2(2 −
√
3
),c = 2(3
√
3
3 − 5) . Czy liczby a, b, c moga byc trzema
0
Sharp:
Prosze o pomoc z dwoma zadankami w których musze wykonac obliczenia: ZAD1. Która z poniższych liczb może być przedstawiona jako iloczyn czterech różnych liczb
7
justka:
jak znaleźć liczbe x, dla której liczby x, x+3, 16 sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
6
kamil:
napisz równanie okręgu o środku (10,−3) stycznego do prostej o równaniu y=
−3
4
x +2.
0
Kuba:
Jeżeli liczba naturalna a ma dokładnie dwa dzielniki, a liczba naturalna b ma dokładnie 5 dzielników , to oblicz ile dzielników ma liczba a*b
0
Karo:
Mogłabym prosić o pomoc z takim zadaniem? W torbie jest 17 kul ponumerowanych liczbami w postaci 5+k*125, k=0,1,...,16, tzn. liczbami
4
Lena...:
Drzewo rzuca cień o długości 12m w momencie gdy kąt padania promieni słonecznych wynosi 25st. Jak wysokie jest drzewo
?
2
Dariusswwe:
jak określić ćwiartkę układu współrzędnych przy liczbach zespolonych mając danego sinusa i cosinusa?
1
Malwinka:
Czy mogę prosić o pomoc?
http://matematyka.pisz.pl/forum/23795.html
0
olka:
wie ktoś jak wykazać że gdy n∊N
+
, to kwadrat liczby w postaci 2n+1 zmniejszone o 1 jest liczbą podzielną przez 8
ja nie mam zielonego pojęcia
1
michał:
y=3(x−3)
2
+5=
3
zuza:
pomoże ktoś
3
n
wykaż że ciąg a
n
=
jest geometryczny...
5
2
zuza:
hej pomoże ktoś
?
1
Asia:
:::rysunek::: Dla jakiej wartości x odcinek DE jest równoległy do podstawy trójkąta?
5
Alicja:
Oblicz ile razy obróci sie koło roweru pokonując drogę ze szkoły do domu.
14
Robert:
Oblicz: 1 + 2 − 3 − 4 + 5 + 6 − 7 − 8 + ... − 1995 − 1996 + 1997 = ?
5
justka:
potrzebuje pomocy
2
Malwinka:
Ile rozwiązań ma równanie
3
Kasiula:
Co jest cyfrą jedności w zapisie dziesiętnym liczby 1! + 2! + ... + 100 ! ? ( tam jest silnia)
8
Ania:
Niech a i b będą liczbami rzeczywistymi i a<b. Wyznacz zbiór rozwiązań nierówności
2
Ania:
Namiot dyskotekowy ma kształt półsfery. Na wykonanie podłogi zużyto 1000 m
2
parkietu. Ile metrów kwadratowych brezentu zużyto na wykonanie czaszy namiotu?
15
wiolka:
Hej
może mi ktoś to pomóc .?
0
Wojtek:
Proszę o pomoc. Jaka jest najmniejsza wartość sumy a
1
+ 2a
2
+ 3a
3
+ 4a
4
+ 5a
5
, gdzie liczby a
1
, a
2
, a
3
, a
4
, a
5
stanowią permutację liczb 1, 2, 3, 4, 5?
2
Monia:
Suma cyfr Liczby dwucyfrowej jest równa 11.Jeśli na końcu tej liczby dopiszemy 7, to otrzymamy liczbę większą danej o 511.Wyznacz tę liczbę dwucyfrową.
2
Tomy:
Wiosną cenę zimowe kurtki obniżono o 20% i wówczas kosztowała ona 320 złotych.Oblicz cenę kurtki przed obniżką
0
Tomy:
6
matmematyka:
:::rysunek::: iedzac ze sin
2
α oblicz ctgα
42
matmematyka:
:::rysunek::: zad
9
MatMAX:
Mam pytanie odnośnie zadania bo nie wiem czy dobrze je zrobiłem jest ono wprawdzie proste ale prosze o sprawdzenie a zadanie brzmi tak:
2
SABCIA:
pomóżcie rozwiązac to zadanie plis
0
SABCIA:
pomuszcie rozwiązac to zadanie plis
0
wanda:
Dany jest stożek o kącie rozwarcia alfa i tworzącej o długości równej a. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
23
Michał:
Witam z tego ze nie trawie ciągów postanowiłem to napisac. 1. Zbadaj Monotoniczność ciągu: