| 2n | ||
an= | ||
| n+1 |
.... kliknij tu 1378 do zad 1/
polecam
do zad,2/ 269
zad.3)
a,b,c −−− tworza ciąg arytm => 2b = a+c
i a +b + c = 15
Powinno chyba być ,że od drugiej odejmiemy 1 a nie jedną ?
a, b −1, c −−−−−− tworzą ciąg geom. => (b −1)2= a*c
rozwiąż układ tych trzech równań:
2b = a +c
a +b +c = 15
(b−1)2 = a*c
podstawiając za a+c = 2b do drugiego równania otrzymasz:
3b = 15 => b = 5
spróbuj teraz dokończyć.......
odp: 2,5,8 lub 8,5,2
Powodzenia , dasz sobie z pewnością radę!
Dobranoc
najwyżej nie zrobię jego
jedno więcej
jedno miej co za różnica
dzieki
3/ a +c = 10 => a = 10 −c
a*c = 16
więc: (10−c)*c = 16 => c2 −10c +16=0
dokończ policz deltę ............
wznacz "c" i następnie "a"
wyniki już Ci podałam!
i to wszystko
dzieki
może dasz się namówić na kolacje w zamian
ale chyba coś pokręciłem bo niefajnie to
wygląda. Jakby ktoś mógł poprawić błędy czy pomóc ewentualnie na gg 675 46 11
Zad.1
an= 2nn+1
an+2n= 2nn+1+2n
an+2n−an= 2nn+1+2n − 2nn+1 = n(n+1+2n)n+1−n+1+2n(n+1+2n)n+1 =
(n+1)−(n+1)−2n(n+1+2n)n+1 = n(n+1+2n)n+1
Zad.2
| 1 | ||
−5 | ||
| 2 |
| 1 | ||
−4 | ||
| 2 |
| 1 | ||
a1 = −5 | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 189 | ||||||||
a100 = −5 | +(100−1) * | = −5 | + 99 * | =94 | * | = | = | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 189 | 1 | ||||
= | = 47 | |||||
| 2 | 4 | 2 |
|
| 101 | 10100 | |||||||||||||||||||||||
S100 = | * 100 = | * 100 = | * 100 = | = | ||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
bo trzeba się bawić tutaj tum "U { }{
} "
na kolację jadam wyłącznie chałwę ( jestem właśnie po
Pozdrawiam
dobrze zrobiłem ?
zaraz Ci podam poprawne rozwiązanie:
już się domyślać mogę tylko ale wątpię bo myślę ze z ty n+1
poprzekręcałem coś . a jak z 2gim?
i czemu droga Pani jeszcze nie spi
| 2n | ||
an = | ||
| n+1 |
| 2(n+1) | 2n+2 | |||
an+1 = | = | |||
| n+1 +1 | n+2 |
| (2n+2)(n+1) −2n(n+2) | 2n2 +4n +2 −2n2−4n | |||
an+1− an= | = | =
| ||
| (n+2)(n+1) | (n+2)(n+1) |
| 2 | ||
= | >0 −−− ciąg jest rosnący
| |
| (n+2)(n+1) |
PS: Nie mam juz siły , może jutro "zerknę"
Wybacz
Dobranoc!
i Dobranoc... hmm tylko nie wiem czy zrobiłem 2gie dobrze
2/ omg .... co Ty "natworzyłeś" ?
r = 0,5 a1 = −5,5 a100= a1 +99*r = 44
| a1 +a100 | ||
S100= | *100
| |
| 2 |
i podaj wynik.....
"Droga Pani" idzie
dałam Ci poprawkę na dobranoc
| a1 +a100 | ||
S100= | *100
| |
| 2 |


S100+= ( −5,5+44) *50
wrrrrrrrrrrr
<papa43>
.......... oczywiście
ale ja se to teraz muszę ładnie rozpisać by baba w sql sie nie
czepiała.
dzięki
możesz już iść spokojnie spać